Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei, a încetinit în a zecea lună a acestui an, înregistrând un avans de 13,6% faţă de octombrie 2016, ritm scăzut faţă de cel înregistrat în luna precedentă, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În septembrie, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 13,7% faţă de septembrie 2016, serie brută, după un avans de 15,9% în august (faţă de august 2016).

Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule şi motociclete, arată că afacerile din comerţ au fost susţinute în octombrie în special de vânzările de produse nealimentare, care au urcat cu 18% faţă de a zecea lună din 2016. 

Vânzările de carburanţi au urcat cu 13,6% faţă de octombrie 2016, iar cele de alimente, băuturi şi tutun - cu 8,3%.

Comparativ cu luna septembrie, afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut în august cu 0,6%, pe serie brută, dar au crescut cu 1% în cifre ajustate la influenţele sezoniere şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare, indicatorul cel mai urmărit de analişti.

Cumulat pe primele zece luni, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 10,2% pe serie brută şi cu 9,2% în cifre ajustate, motorul principal al creşterii fiind reprezentat de vânzările de produse nealimentare (+13,1% după primele zece luni, serie brută)

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate în ultimii doi ani de măsurile fiscale ale guvernului, care a redus taxele şi a majorat salariile bugetarilor, pensiile şi salariul minim. 

În 2016, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 13,5% faţă de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul crescuse cu 8,9% faţă de anul precedent, după un avans de 7% în 2014.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.