Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că, în câteva zile, România va primi răspunsul de la Comisia Europeană dacă taxa de solidaritate în energie va fi aplicată şi OMV Petrom, după ce această companie susţine că nu trebuie să o achite, precizând că toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Guvernul a implementat şi acest pilon 3, contribuţia de solidaritate, preluând tot ceea ce scrie în regulament, inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puţin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare. Scopul este următorul: cei care au făcut profituri şi venituri excepţionale din sectorul energetic vor plăti solidar pentru a compensa creşterea costului vieţii, atât pentru cetăţeni, dar şi creşterea costului şi pentru companii şi este o chestiune pe care a recunoscut-o şi Europa. România a făcut aceşti paşi încă din ianuarie 2022”, a declarat Adrian Câciu. 
 
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
El a precizat că a fost cerută Comisiei Europene o interpretare legată această contribuţie de solidaritate. 
 
“Pentu a nu mai fi neclarităţi în interpretarea şi a regulamentului şi a ordonanţei, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol, mai ales pe articolul 2 definiţii din regulament şi această solicitare am făcut-o în temeiul punctului 66 din preambul care spune că în cazul în care există neclarităţi în implementar pe ceea ce înseamnă contribuţia de solidaritate statele membre pot solicita Comisiei Europene o normă de interpretare”, a transmis ministrul Finanţelor. 
 
El a explicat şi de ce această clarificare nu a fost realizată mai devreme. 
 
“Înainte de a se aproba ordonanţa, consultările cu Comisia s-au referit la complementaritatea acţiunilor Guvernului în sensul în care ceea ce s-a stabilit deja să nu fie exclus dacă introduci noua contribuţie de solidaritate pentru că vizează până la urmă şi tipuri de venituri diferite. Unele sunt venituri excedentare şi avem contribuţia la fondul de tranziţie energetică şi altele sunt supraimpozitări ale profitului din care se deduc anumite cheltuieli. Şi răspunsul Comisiei a fost că ele sunt complementare şi pot funcţiona împreună”, a mai afirmat Adrian Câciu. 
 
Întrebat dacă este sigur că nu există posibilitatea ca OMV Petrom să nu se încadreze în acea cifră de afaceri, ministrul Finanţelor a răspuns: “Sunt foarte sigur”.  
 
El a precizat că răspunsul de la Comisia Europeană în această  chestiune va veni în câteva zile.  
 
“În câteva zile cred că se va primi şi răspunsul de la Comisie. Am avut o serie de întâlniri informale. Şi Comisia este pusă într-o situaţie de dinamică şi de adaptare pentru că sunt lucruri noi care se petrec într-un mod oarecum excepţional şi atunci când se redactează actele normative inclusiv la nivel de Parlament European, de Comisie, fiind totul făcut într-o viteză pe care nici Europa nu a întâlnit-o, comportă necesitatea de clarificare, de interpretare astfel încât toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieţii”, a mai declarat Adrian Câciu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.