Administraţia Biden a anunţat marţi că a impus sancţiuni unei platforme de tranzacţionare a criptomonedelor pentru că a permis plăţi ilegale pentru atacuri ransomware, măsura făcând parte dintr-o campanie mai largă de combatere a unui pericol în creştere, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul Trezoreriei a acuzat compania Suex OTC că a facilitat tranzacţii care ai implicat câştiguri ilicite pentru cel puţin opt variante ransomware, fiind pentru prima oară când instituţia ia măsuri împotriva unei platforme de tranzacţionare a monedelor virtuale din cauza activităţilor ransomware.

”Platforme de tranzacţionare precum Suex sunt esenţiale pentru capacitatea atacatorilor de a extrage profituri din atacurile ransomware”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, într-o discuţie purtată luni cu reporterii.

Acesta a sus că măsura este ”un semnal al intenţiei noastre de a expune şi a opri infrastructura ilicită care foloseşte astfel de atacuri”.

Hackerii se folosesc de ransomware pentru a bloca sisteme care controlează de la facturile din spitale la producţia industrială. Atacurile sunt oprite după primirea unor sume semnificative, de obicei în criptomonede.

În aceste an, bandele ransomware au lovit numeroase companii americane mari. Unul dintre atacuri, împotriva operatorului de conducte Colonial Pipeline, a condus la un deficit temporar de carburanţi pe coasta de est a SUA.

În 2020, plăţile ransomware au atins 400 de milioane de dolari, fiind de peste patru ori mai mari decât în 2019.

Pericolul a devenit atât de mare âncît preşedintele Joe Biden i-ar spus preşedintelui rus Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri din iulie, că operatorii din infrastructura critică nu trebuie să fie ţinta bandelor ransomware. Astfel de grupuri activează de obicei din Rusia sau Ucraina, potrivit experţilor în securitate cibernetică.

Suex OTC este o companie privată din Cehia, potrivit informaţiilor oferite de firma Eikon, parte a Refinitiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.