Anul 2017 a avut cel mai bun început din ultimul deceniu, din perspectiva volumelor de recrutare, fiind înregistrată, în primul semestru, o creştere de peste 40% a angajărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar deficitul de personal se înregistrează pe toate domeniile, în special în IT, potrivit datelor publicate vineri de furnizorul de soluţii pentru piaţa muncii, Adecco.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lunar, Adecco susţine că procesează peste 700 de cereri şi plasează aproximativ 400 de candidaţi clienţilor din România, prin toate diviziile de recrutare. Creşterea pieţei muncii, care depăşeşte cu mult chiar creşterea Produsului Intern Brut (PIB), de 5,7% în primele trei luni, este susţinută de dezvoltarea rapidă a economiei globale şi a celei naţionale, potrivit Adecco.

În acest context, multe afaceri noi migrează spre România, iar companiile multinaţionale prezente aici îşi dezvoltă businessul existent, în timp ce deficitul de personal pe zona de IT a trecut de 35%, consideră unul dintre directorii Adecco, Marga Radu.

”Deficitul în zona de IT, la toate nivelurile, a trecut de 35% faţă de cerere, iar facultăţile nu reuşesc să livreze suficienţi candidaţi cu competenţele relevante. În zona de Finance, pe procese de tranziţie, se simte o lipsă relativă de candidaţi cu experienţă - în orice moment sunt aproximativ 1.200 de poziţii deschise, noi sau de înlocuire. În sales/suport a crescut cererea candidaţilor cunoscători a minim 2-3 limbi străine”, a declarat Marga Radu, în cadrul comunicatului.

Tehnologia şi raţionalizarea costurilor împing companiile către digitalizare, iar această tranziţie creşte cererea de specialişti în domeniul analizei datelor, produselor IT şi social media. Poziţii ca Master Data Product şi Social Media Specialist au devenit astfel extrem de cerute faţă de anii trecuţi, potrivit Adecco. În domeniul IT există o creştere a salariilor de aprox 10% faţă de anul precedent, dar companiile din domeniu pun tot mai mult accentul pe proiectele şi tehnologiile în care îi implică pe angajaţi.

”Mulţi clienţi ne spun că avem salarii aproape egale de cele din vestul Europei în domeniul IT, iar dacă creşterea va continua, pot reconsidera investiţiile în România. Totuşi interesul pentru România şi competenţele locale este în creştere, lunar ne întâlnim cu investitori noi”, a mai declarat Marga Radu.

Adecco estimează că piaţa de recrutare va creşte în continuare, iar serviciile devin mai complexe pentru că se pune tot mai mult accentul pe soluţii personalizate. În 2017, compania vine cu un serviciu dedicat de Employer branding, iar în curând va aduce un alt brand al grupului Adecco dedicat poziţiilor de specialişti, management şi top management.

Numărul de şomeri a scăzut în a patra lună a acestui an, cu 7.087 faţă de luna precedentă, până la 470.887, nou nivel minim din 1994, de când există statistici pe această temă, iar rata şomajului s-a menţinut la 5,3% pentru a patra lună la rând, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.