Acţiunile Oracle au scăzut marţi cu 12%, cel mai mult din ultimele două decenii, după ce producătorul de software a raportat venituri dezamăgitoare şi a emis previziuni mai slabe decât se aşteptau analiştii, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultima dată când acţiunile Oracle au înregistrat o scădere procentuală mai mare a fost un declin de 15%, în martie 2002, la sfârşitul crizei dot-com.

În urma prăbuşirii de marţi, averea preşedintelui Oracle, Larry Ellison, a scăzut cu aproximativ 18 miliarde de dolari.

Ellison este a patra cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă de 140,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes, chiar în urma fondatorului Amazon Jeff Bezos şi înaintea lui Warren Buffett.

În timp ce câştigurile Oracle au depăşit estimările, compania a raportat venituri fiscale în primul trimestru de 12,45 miliarde dolari, fiind sub estimarea medie a analiştilor, de 12,47 miliarde dolari, potrivit LSEG.

Pentru trimestrul curent, Oracle a declarat că veniturile vor creşte cu 5% până la 7%, fiind sub estimarea medie a analiştilor, de 8%.

La fel ca marile companii din sectorul tehnologic, Oracle a promovat investitorilor beneficiile inteligenţei artificiale pentru afacerea sa.

Pe parcursul trimestrului, compania a adăugat funcţii AI în Fusion Cloud şi în software-ul său de gestionare a capitalului uman, iar Ellison a declarat în raportul veniturilor că, ”începând de astăzi, companiile de dezvoltare AI au semnat contracte pentru a achiziţiona o capacitate de peste 4 miliarde de dolari în Oracle Gen2 Cloud”, dublu faţă de suma pe care o rezervase la sfârşitul trimestrului anterior.

Cu toate acestea, analiştii firmei Stifel au scris într-un raport după rezultate că ”este clar că investitorii apreciau mai mult AI şi cloud-ul”.

Firma are un rating de menţinere a acţiunilor şi un preţ ţintă de 120 de dolari pe unitate.

CEO-ul Oracle, Safra Catz, a subliniat dificultăţile de la divizia Cerner a companiei.

În luna iunie a anului trecut, Oracle a încheiat achiziţia de 28,2 miliarde de dolari a companiei de software pentru evidenţele medicale electronice Cerner, iar acum se află într-o ”tranziţie accelerată” către cloud, a spus Catz.

”Această tranziţie are ca rezultat unii factori contrari, pe termen scurt, pentru rata de creştere a Cerner, pe măsură ce clienţii trec de la achiziţiile cu licenţă, care sunt recunoscute în avans, la abonamentele cloud care sunt recunoscute în mod etappizat”, a spus ea.

Veniturile din segmentul de servicii cloud şi asistenţă pentru licenţe Oracle au crescut cu 13% faţă de un an mai devreme, depăşind consensul StreetAccount de 9,44 miliarde de dolari.

Dar vânzările din segmentul de licenţe în cloud şi licenţe on-premise au scăzut cu 10%, până la 809 milioane de dolari, ratând estimările.

Chiar şi cu scăderea de marţi, acţiunile Oracle au crescut cu 34% în acest an, depăşind avansul indicelui S&P 500, care este în creştere cu 16%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.