Acţiunile gigantului producător de cipuri Nvidia au intrat în ”teritoriu de corecţie”, find cu 10% sub cel mai recent maxim atins vreodată la închidere, pe 25 martie, de 950 de dolari pe unitate, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania, care produce unităţi de procesare grafică – sau GPU – a fost un beneficiar cheie al boom-ului inteligenţei artificiale, care a stimulat cererea pentru cipurile sale.

GPU-urile Nvidia sunt utilizate în mod obişnuit pentru aplicaţii AI intensive în calcul, cum ar fi chatbotul AI ChatGPT al OpenAI.

Cipurile sale de server sunt, de asemenea, o componentă cheie a centrelor de date.

Performanţa financiară a companiei a fost extraordinară în ultimul an. Nvidia a raportat o creştere de 486% a câştigurilor non-GAAP pe acţiune diluată în trimestrul încheiat în decembrie, invocând cererea uriaşă de cipuri, datorită popularităţii modelelor AI generative.

Totuşi, acţiunile au fost sub presiune în ultimele două săptămâni. Acţiunile au scăzut cu 10% faţă de ultimul lor maxim de închidere, de 950 dolari, pe care l-au atins pe 25 martie.

Definiţiile cu privire la ceea ce constituie o corecţie de piaţă variază, dar este în general considerată o scădere susţinută de 10% sau mai mult, de la maximele istorice.

Nvidia a refuzat să comenteze articolul.

Care este motivul declinului?

Motivul exact al scăderii preţului acţiunilor Nividia nu este clar. Investitorii ar putea obţine profit pe acţiuni, după un câştig sălbatic de peste 200% pentru acţiuni în ultimele 12 luni.

Şi, marţi, producătorul rival de cipuri Intel a dezvăluit un nou cip pentru AI, numit Gaudi 3, menit să alimenteze modele de limbaj mari - tehnologia care stă la baza instrumentelor AI generative precum ChatGPT al OpenAI.

Intel a spus că noul cip este de peste două ori mai eficient din punct de vedere energetic decât GPU-ul H100 al Nvidia - cea mai avansată placă grafică a gigantului american de cipuri - şi poate rula modele AI de 1½ ori mai rapid decât GPU-ul Nvidia.

Analiştii D.A. Davidson au spus într-o notă de cercetare că se aşteaptă la ”o scădere” a dimensiunii modelelor AI, inclusiv alternative precum modelul Mistral Large şi sistemul LLaMA al Meta, ceea ce va reduce în timp cererea pentru acţiunile Nvidia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.