Acţiunile europene au scăzut din nou luni, iar indicii de pe Wall Street sunt în declin, pe fondul panicii provocate de impactul economic al epidemiei de coronavirus, care face probabilă o recesiune în 2020, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele pan-european STOXX 600 a închis în scădere cu 4,3%, ştergând toate creşterile din ultimele două şedinţe de tranzacţionare, indicând că măsurile de stimulare anunţate de bănci majore şi de guverne par să nu calmeze investitorii.

Pieţele şi-au revenit uşor pe parcursul tranzacţiilor după ce Rezerva Federală a anunţat că va lua măsuri agresive pentru a compensa perturbarea activităţilor economice provocată de epidemie. Cu toate acestea, pieţele au revenit pe scădere, din cauza perspectivei de intrare în recesiune.

”Blocarea a mari părţi din Europa, în ultimele două săptămâni a înrăutăţit puternic perspectiva economică, iar recesiunea pare acum inevitabilă”, au scris economişti ai băncii elveţiene UBS, într-o notă în care anticipează că economia europeană se va contracta în acest an cu 4,5%.

”Şocul economic cu care se va confrunta Europa va fi substanţial”, au mai spus analiştii UBS.

Grecia s-a alăturat Franţei şi Spaniei, anunţând restricţii la nivel naţional, în timp ce Italia a interzis deplasările interne, în condiţiile în care numărul deceselor provocate de coronavirus a trecut de 6.000.

Indicele german DAX a ignorat un pachet de măsuri de stimulare de 750 de miliarde de euro anunţat de Berlin şi a închis în scădere cu circa 2%, tras în jos de companiile auto, care au probleme din cauza reducerii producţiei şi a cererii.

Un al indiciu al impactului economic tot mai mare, acţiunile Airbus au scăzut cu aproape 14% în urma anunţului să îşi retrage estimările financiare pentru 2020, retrage dividendele propuse pentru 2019 şi suspendă finanţarea pensiilor speciale ale unor angajaţi.

Nestle, cea mai mare companie din indicele STOXX 600, a consemnat o scădere de 6% a acţiunilor, în timp ce directorul general i-a informat pe angajaţi să se pregătească pentru ”o furtună a coronavirusului”.

Acţiunile producătorilor de petrol şi gaze Total şi Royal Dutch Shell au scăzut cu 6% după supendarea programelor de răscumprare de acţiuni şi au anunţat reduceri de costuri, în contextul preţurilor scăzute ale petrolului.

Indicele CAC 40 al bursei din Paris a coborât cu 3,3%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 3,8%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 1%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid 3,3%.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones este în scădere cu 3%, S&P 500 cu 2,9%, iar Nasdaq Composite cu 0,27%.

Preţul petrolului Brent a închis în creştere cu 5 cenţi, la 27,03 dolari pe baril, în timp ce cotaţia petrolului american WTI a urcat cu 73 de cenţi, respectiv cu 3,2%, la 23,36 dolari pe baril.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.