BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro în economie în primii 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală. Din această sumă, circa 24 de miliarde de euro – în medie aprox. 1 miliard de euro anual - reprezintă contribuţia directă la bugetul statului sub formă de taxe, accize, salarii şi alte taxe locale. Analiza impactului economic al companiei în perioada 1996 – 2020 a fost derulată de grupul independent de consultanţă şi cercetare de piaţă CIVITTA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2020, BAT a devenit cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României, fiind deja cel mai mare jucător din industria tutunului, cu o cotă de piaţă de peste 50%. Fabrica BAT din Ploieşti exportă circa 60% din producţie în zeci de alte pieţe din lumea întreagă. În 2018, BAT România a preluat coordonarea operaţiunilor grupului în 6 alte pieţe din Aria Europa Centrală şi de Sud, echipele din Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Moldova şi Ucraina raportând echipei de conducere stabilite în România.

”Impactul de 125 de miliarde de euro în economia românească este rezultatul investiţiilor noastre continue în această ţară. Din 1996, când prima cărămidă a fost aşezată pentru construcţia fabricii noastre de la Ploieşti, am investit peste 500 de milioane de euro în dezvoltarea unuia dintre cele mai mari şi avansate centre de producţie ale grupului din întreaga lume. Din 2018, fabrica din România este unul dintre principalii furnizori de consumabile pentru glo, produsul nostru cu risc redus*, ceea ce demonstrează angajamentul nostru pentru construirea unui viitor mai bun prin reducerea impactului afacerii noastre asupra sănătăţii”, a spus Fred Monteiro, Directorul Ariei Europa Centrală şi de Sud din cadrul BAT.

BAT este, totodată, un important angajator pe piaţa din România, cu peste 3.000 de locuri de muncă bine plătite în cadrul celor 3 entităţi ale grupului din România: fabrica de produse din tutun de la Ploieşti, compania de distribuţie naţională şi centrul de servicii integrate, cel mai mare al grupului de acest fel. De la momentul înfiinţării sale în România, numărul de angajaţi a crescut de 8 ori (800%), o creştere solidă şi graduală de circa 10% în medie în fiecare an. Compania generează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanţul valoric. Durata medie petrecută de un angajat în companie este de 7 ani, fapt care demonstrează aprecierea angajaţilor pentru mediul de lucru şi cultura organizaţională a BAT.

 

”Numărul angajaţilor noştri a crescut constant odată cu dezvoltarea activităţilor. Iar angajamentul nostru faţă de România rămâne la fel de puternic: în ultimii 5 ani am creat 1.000 de noi locuri de muncă, în special prin dezvoltarea fabricii de la Ploieşti şi în centrul nostru global de servicii integrate”, a adăugat Fred Monteiro, Directorul Ariei Europa Centrală şi de Sud din cadrul BAT

Aniversăm anul acesta 25 de ani de când am lansat împreună cu preşedintele Bill Clinton, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, Parteneriatul strategic România-SUA, care a adus ţara noastră în cea mai sigură poziţie de securitate din întreaga sa istorie şi a contat în toate domeniile vitale pentru transformarea ei într-un stat de drept, cu o economie de piaţă funcţională.

Această aniversare coincide cu o alta: 25 de ani de când compania BAT investeşte aici, devenind un angajator strategic, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat şi un partener pe termen lung al economiei româneşti. În acest an aniversar, salut implicarea BAT în dezvoltarea economică a ţării, în atragerea de investiţii şi oportunităţi suplimentare pentru România şi contribuţia companiei la întreaga evoluţie structurală a ţării în ultimii 25 de ani. Apreciez în mod deosebit sprijinul pe care BAT îl acordă proiectelor şi programelor culturale şi de cercetare ştiinţifică”, a menţionat Excelenţa sa Emil Constantinescu, Preşedinte al României în perioada 1996 - 2000

Studiul de cercetare derulat de CIVITTA pentru estimarea amprentei economice a BAT se bazează pe două fluxuri de informaţii care permit poziţionarea BAT în sistemul economic naţional. Pe de o parte, analiza se bazează pe datele interne ale companiei, cu privire la cheltuielile acesteia către economia naţională, prin furnizorii, salariile, impozitele şi produsele vândute pe piaţa românească. Pe de altă parte, se analizează interacţiunile dintre sectoarele economice ale economiei româneşti.

”Metodologia studiului urmăreşte să utilizeze datele privind activitatea companiei – vânzări, profit, angajaţi – şi să le transpună într-un context mai larg, la nivelul economiei naţionale. Orice companie plăteşte taxe la bugetul de stat, generează profit şi plăteşte salarii angajaţilor. Aceste sume contribuie în mod direct la economia locală, susţinând la rândul lor alte tipuri de cheltuieli şi investiţii. Atunci când discutăm despre una dintre companiile cu contribuţii importante la nivel de taxe în România, vedem că impactul este mult mai mare decât cel prin taxe – sunt susţinute activităţi economice dincolo de propriul sector de activitate, cu efecte de multiplicare dificil de observat fără a pune activitatea companiei într-un context mai amplu”, a menţionat Silvia Ursu, Partener asociat CIVITTA Romania.

Despre BAT în România

·        În 2020, compania a devenit cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu o contribuţie de peste 9.6 miliarde de lei sub formă de taxe şi accize.

·        BAT a pastrat această poziţie şi în 2021, plătind circa 11 miliarde de lei la bugetul statului

·        BAT este cel mai mare jucător al industriei tutunului pe piaţa din România, cu o cotă de piaţă de peste 50%.

·        BAT are în prezent peste 3.000 de angajaţi în cele trei entităţi economice ale grupului şi generează peste 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de distribuţie.

·        În 2018, BAT a lansat în România glo, cel mai inovator dispozitiv al companiei pentru încălzirea tutunului.

Despre BAT

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătăţii, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulţi o gamă variată de produse cu risc redus*.

Compania continuă să susţină clar că fumatul cauzează riscuri majore la adresa sănătăţii şi că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunţarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit ştiinţific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transformă într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevărat pe consumatori.

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu ard până în 2030 şi de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2025. BAT şi-a stabilit o serie de obiective ambiţioase de sustenabilitate, inclusiv atingerea neutralităţii emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 şi 2 până în 2030, eliminarea plasticului non-necesar de unică folosinţă şi utilizarea exclusiv de plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pentru ambalajele sale până în 2025.

BAT are peste 53.000 de angajaţi şi operează în peste 180 de ţări. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 de miliarde de lire sterline în 2021 şi un profit din operaţiuni de 10,2 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de ţigarete şi o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun şi nicotină, precum şi produse tradiţionale din tutun care nu ard. Acestea includ ţigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum şi produse orale tradiţionale, cum ar fi snus şi snuff umed. În 2021, BAT a avut 18,3 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o creştere de 4,8 milioane faţă de anul precedent.

 

*Bazat pe dovezile existente şi presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc şi provoacă dependenţă.

(Articol susţinut de BAT)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.