Mai multe concerte, de la muzică populară la clasică şi colinde, expoziţii şi o prezentare a unei colecţii vestimentare inspirate de ia românească se numără printre evenimentele care vor avea loc în numeroase oraşe din lume cu ocazia zilei de 1 decembrie, informează Institutul Cultural Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir" de la Istanbul marchează Ziua Naţională a României prin organizarea unei serii de de concerte susţinute de Ansamblul Cununa Carpaţilor la Edirne, Ankara şi Istanbul. Un spectacol va avea loc pe 1 decembrie 2016, în sala mare de spectacole a Centrului Cemal Reşit Rey din Istanbul. Spectacolul de muzică şi dansuri folclorice din diferite regiuni este susţinut de orchestra formată din interpreţi ai instrumentelor folclorice tradiţionale condusă de dirijorul Dumitru Ionescu.

La Viena, artistul şi dirijorul Nicolae Voiculeţ (nai) alături de Klaus Untch (orgă) şi Orchestra România concertează pe 1 decembrie, în Sala Oglinzilor de la Palatul Primatului din Bratislava. Concertul este parte a turneului ”D.O.R.”, un concept dezvoltat de Nicolae Voiculeţ, ambasador al turismului românesc.

În Lisabona, Ziua Naţională a României este marcată prin prezentarea colecţiei ”Zestrea by Liliana Ţuroiu”. Evenimentul va cuprinde prezentarea unei părţi din colecţie în cadrul recepţiei organizate de Ambasada României în Portugalia, pe 30 noiembrie, la Teatrul Thalia din Lisabona, iar pe 2 decembrie va avea loc vernisajul expoziţiei, deschisă până la 12 decembrie. ”Zestrea" este un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale şi cuprinde o colecţie inspirată din costumul tradiţional românesc.

În capitala portugheză va fi organizată şi o serie de concerte ale grupului Vivarte, între care un concert de colinde în cadrul programului Natal em Lisboa/ Crăciun la Lisabona, organizat de Primăria din Lisabona. Grupul românesc Vivarte va deschide evenimentul cu un concert de colinde, pe 3 decembrie, la Igreja de São Vicente de Fora. Concertul de Ziua Naţională a României va avea loc în data de 4 decembrie, la Catedrala Patriarhală din Lisabona.

La Bruxelles, Ziua Naţională a României va fi marcată în perioada 2 - 4 decembrie prin turneul Corului de Copii şi Tineret ”Symbol" al Patriarhiei Române la Bruxelles şi la Anvers. Corala Patriarhiei va întreprinde un turneu de patru concerte la Bruxelles şi în Anvers.

Tot pe 2 decembrie are loc vernisajul ”Bienalei Internaţionale de Sticlă/ Glass Art Biennial 2016”, la Haacht (Belgia) la care participă artiştii Ioan Nemţoi şi Mihai Ţopescu. Expoziţia este deschisă până la 11 decembrie.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, pe 30 noiembrie, un concert de muzică populară românească din zona Munteniei, cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a României, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, la Muzeul de Artă din Tel Aviv.

În Madrid, violonista Clara Cernat va concerta pe 30 noiembrie, la Palatul Santoña. Programul muzical va cuprinde piese de George Enescu, Astor Piazzola, Thierry Huillet, Ciprian Porumbescu, dar şi Imnul României şi cel al Spaniei. Recepţia va fi deschisă de un discurs susţinut de Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei.

Expoziţia ”Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale Fotografii de Florin Andreescu" va fi expusă la Centrul Civic ”El Cerro” din Coslada, până pe 20 decembrie. Evenimentul are rolul să marcheze Ziua Naţională a României şi cuprinde o expoziţie de fotografii cu măşti tradiţionale de iarnă din diferite zone geografice ale României, realizate de fotograful Florin Andreescu, şi măşti lucrate manual de Paic Sebastian, membru al Asociaţiei Zestrea.

Ziua Naţională a României este marcată şi la Veneţia prin realizarea expoziţiei ”Abel” de George Mircea în Noua Galerie. Expoziţia, deschisă în perioada 1 - 21 decembrie, include aproximativ 20 de picturi realizate de artistul plastic în perioada 2006-2015.

În Beijing vor fi organizate, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, mai multe evenimente menite să marcheze acest moment. Îngtre acestea, expoziţia ”România prin imagini" care cuprinde 70 de fotografii color şi alb-negru realizate de Claudiu Szabo, Gabriel Boholt, Cosmina Muntean, Arpad Zoltan Balla, Felicia Săteanu, Laszlo Deszo, Ovi D.Pop, Istvan Magdo, Mihaly Moldovan, Adrian Markus, Gheorghe Talpoş, Nicoleta Păunaş, Ovidiu Gabor, Istvan Plajas, Ioan Ciobotariu.

Pe 2 şi 5 decembrie, vor avea loc două recitaluri de pian şi fagot susţinute de muzicienii români Ilinca Dumitrescu şi Vasile Macovei. Cele două concerte vor avea loc la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, respectiv la Universitatea de studii străine din Beijing. De asemenea, cei doi artişti români vor avea o serie de întâlniri cu profesori de la Conservatorul din Beijing, pe 3 decembrie, la sediul ICR Beijing.

Institutul Cultural Român de la Praga organizează, pe 4 decembrie, un concert extraordinar Nicolae Voiculeţ pe scena din Piaţa Ceasului Astronomic (Staromestske Namesti) din Praga.

Ziua Naţională a României este sărbătorită prin concerte din programul ”Duelul viorilor", susţinute de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, acompaniaţi de pianistul Horia Mihail, pe 2 decembrie, la Weill Recital Hall, în cadrul Carnegie Hall, New York, şi respectiv 5 decembrie, la Kennedy Center for the Performing Arts, Washington DC.

În cadrul ”Seriei Concertelor Enescu", Institutul Cultural Român de la Londra organizează recitalul extraordinar al sopranei Valentina Naforniţă dedicat Zilei Naţionale a României. Recitalul, susţinut de soprana Valentina Naforniţă şi pianistul Sergiu Tuhuţiu, are loc la sediul ICR Londra, pe 2 decembrieşi are în program lieduri compuse de compozitori români, dar şi arii celebre din opere.

Accademia di Romania din Roma organizează, pe 2 decembrie, concertul tradiţional de colinde ”Armonii de Crăciun", susţinut de grupul vocal Arpeggio&Roua şi invitaţii săi, în sala de concerte a institutului.

Un eveniment dedicat celor 98 de ani de la Marea Unire va avea loc, pe 5 decembrie, la ICR Chişinău - concertul ”Sub Zodia Mariei". Concertul de poezie şi muzică folk va avea loc la Teatrul Naţional ”Satiricus.I.L.Caragiale" şi va fi susţinut de Maria Gheorghiu (Gorghiu) - voce, Adriana Trandafir - recital de versuri şi Radu Graţianu - pian.

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza un concert susţinut de Maxim Quartet. Evenimentul va avea loc pe 8 decembrie la Sala Bizantină a Palatului Béhague, reşedinţa Ambasadorului României în Franţa. Cvartetul îi va reuni pe Horia Maxim (pian), Mihaela Anica (flaut), Fernando Mihalache (acordeon) şi Săndel Smărăndescu (contrabas). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.