Ziua Mondială a Teatrului este marcată de Institutul Cultural Român prin spectacole, performance-uri şi conferinţe de teatru, alături de reprezentanţele sale din străinătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în anul 1961 de către Institutul Internaţional de Teatru (ITI) şi se sărbătoreşte la nivel internaţional din anul 1962 în data de 27 martie. Prin această dată se are în vedere conştientizarea valorii teatrului în toate formele sale şi a promovării activităţii comunităţilor de teatru în întreaga lume.

Institutul Cultural Român este partener al proiectului „Marin Sorescu. Setea Muntelui de Sareˮ - în cadrul Campaniei Naţionale Artiştii pentru artişti organizată de UNITER -, un spectacol-eveniment construit cu migală şi devotament de doamna Mariana Cămărăşan, regizoarea care a reuşit să aducă ÎMPREUNĂ artişti din teatre şi oraşe diferite pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Evenimentul din 27 martie, de la ora 17.00, de la Sala Atelier a TNB, celebrează atât Ziua Mondială a Teatrului şi Ziua Unirii Basarabiei cu România, cât şi 88 de ani de la naşterea scriitorului Marin Sorescu şi este un triptic al speranţei, încrederii şi solidarităţii. Conceptul reuneşte pentru prima dată piesele ale trilogiei soresciene, producţii a trei teatre din România şi Republica Moldova: „Iona” cu Lari Giorgescu, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, producţie a Teatrului Dramaturgilor Români din Bucureşti; „Matca” cu Antonia Barancea în rolul principal, alături de Galina Lazarenco, Anatol Burlacu, Ion Munteanu, Alexandru Dicusar şi Nicoleta Zghibarţă, un spectacol de Mariana Cămărăşan, o producţie Teatrul Fără Nume din Chişinău - Republica Moldova (în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău); „Paracliserul” cu Claudiu Bleonţ, adaptare după producţia Teatrului Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

ICR Londra prezintă reprezentaţia de teatru „All’s Well That Ends” / „Totul e bine când se termină” de Andreea Tănase, pe 27 martie 2024, ora 19.00, spectacol nominalizat pentru Standing Ovation Award, de către London Pub Theatres. Spectacolul, realizat ȋn colaborare cu compania de teatru Kibo Productions, ȋi va aduce pe scena din Belgrave Square pe actorii Nicoleta Marica (România) şi Gerardo Cabal (Mexic), aceştia fiind coordonaţi de regizorul britanic de origine română, Leonard Băcică. „Totul e bine când se termină” e un text cu două personaje, care a avut premiera în limba engleză pe 17 octombrie 2023, la Barons Court Theatre, şi care ne invită la petrecerea de divorţ dintre Daria şi Radu. Spectacolul ne introduce în universul intim al vieţii de cuplu, spaţiu ȋn care cei doi sărbătoresc cea mai importantă zi din viaţa lor. El iubeşte berea şi câinii, ea e alergică, dar amândurora le place whiskey-ul. Aflându-se la finalul a 11 ani de căsnicie, protagoniştii vor ȋncerca, pe rând, să rememoreze momentele plăcute şi mai puţin plăcute, amintindu-şi cu nostalgie, ironie şi umor tot ceea ce i-a determinat să se ȋndrăgosteasca şi să pornească ȋmpreună pe un drum.

ICR Berlin desfăşoară proiectul intitulat „Dream Gallery. Chapter 1ˮ, cu artişti din teatru şi arte vizuale care au creat un experiment performativ prezentat în spațiul de artă al ICR Berlin. Procesul creativ s-a desfăşurat de la începutul lunii ianuarie, iar seria de performance-uri pe 23, 24, 25 martie 2024. Artiştii participanţi implicaţi în proiect sunt Iulia Grigoriu - regizoare, Iris Christidi - scenografă, Ioana Urda - actriţă, Dimitri Cacouris - actor, Lăcrămioara Tănase - artist plastic, Beatrice Markopoulou - artist plastic, Mihai Grecu - artist vizual. Scenariul performance-urilor este bazat pe vise trimise de: Larisa Pleşca, Romulus Boicu, Ioana Niţulescu, Marius Stan, Sabine Kuster.

ICR New York a organizat pe 22 martie 2024, la The Stackhouse Theater – Washington and Lee University Virginia, cea de-a III-a reprezentaţie a spectacolului „The Town with Very Nice Peopleˮ / „Oraşul cu oameni foarte drăguţi”. Textul face parte din volumul „Exile is My Home: Four Plays by Domnica Rădulescu”/„Exilul e casa mea: patru piese de Domnica Rădulescu” semnat de autoarea şi universitara româno-americană Domnica Rădulescu şi atestă o privire iconoclastă asupra feminismului contemporan, asupra statutului emigrantului în America de azi şi asupra relaţiei de cuplu pe fundalul comunităţilor academice cvasiînchise. De asemenea, ICR New York a susţinut participarea artiştilor Adrian Damian, Elena Belciu şi Simon Cristian la cea de-a 64-a ediţie a USITT Annual Conference & Stage Expo, care a avut loc în Seattle, Washington, în cadrul programului International Nexus.

Evenimentul organizat de USITT (United States Institute for Theatre Technology) s-a desfăşurat în perioada 20-23 martie 2024. Cei trei artişti au susţinut o prelegere despre scenografia românească pe 21 martie 2024, în cadrul programului Network Nexus, iar pe 20, 22 şi 23 martie 2024 au participat la conferinţele şi workshopurile din program. Scopul participării este dublu: în primul rând să promoveze scenografia românească într-unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale de profil, dar şi să creeze un network care să-i ajute la organizarea şi configurarea Bienalei de Scenografie de la Bucureşti, care va avea loc în perioada 18 - 27 octombrie 2024. USITT Annual Conference & Stage Expo este unul dintre cele mai importante evenimente la nivel mondial pentru promovarea dialogului, cercetării şi învăţării între profesioniştii din zona designului şi tehnologiei în artele performative.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.