Videoclipul ”Fade” al rapperului american Kanye West, inspirat din industria pornografică, a rămas nesancţionat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, după ce Gabriel Tufeanu a propus o somaţie pentru difuzarea materialului într-un interval orar nepotrivit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Somaţia a fost votată de doi din cei nouă membri CNA prezenţi la şedinţă – Gabriel Tufeanu şi Radu Herjeu. Valentin Jucan, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Răsvan Popescu şi Dorina Rusu au fost împotrivă.

”E vorba de clipuri sau de astfel de programe în general. Din punctul meu de vedere ar trebui încadrat cu 15 şi difuzat mai târziu”, a spus Gabriel Tufeanu.

Monica Gubernat a atras atenţia că membrii CNA nu pot bune ”buline la videoclipuri”.

”Să ne imaginăm că scenele astea aveau loc într-un studio de televiziune la ora 09.00. Spuneţi-mi care e diferenţa. Sau unde vede legea o diferenţă între astfel de scene, fie că sunt într-un clip, la ora 09.00, sau dacă ar fi fost în studio la «Răzvan şi Dani» la 09.00. Ar însemna să nu sancţionăm nici dacă astfel de scene se petrec în studioul de televiziune de la Măruţă, de la Capatos, de la Simona Gherghe sau de oriunde altundeva. Din punctul meu de vedere nu e nicio diferenţă”, a spus Radu Herjeu.

Valentin Jucan a spus că membrii CNA ar trebui să ţină cont de context şi de scopul pentru care sunt difuzate astfel de imagini.

”Trebuie să ţinem cont de context şi de scopul pentru care sunt difuzate astfel de imagini, de modul în care sunt realizate. Una este să te uiţi ce impact impact are un post de televiziune care difuzează numai videoclipuri - de dimineaţă până seara, în general, clipurile apelează şi la astfel de imagini ca să compenseze din lipsa creativităţii. Este o diferenţă, în schimb, când ne uităm la acele matinaluri, unde ştim foarte clar la ce să ne aşteptăm. Era un matinal unde o asistentă, cu care natura a fost extrem de binevoitoare, şi, cam în fiecare dimineaţă, ba îi sărea sutienul, ba îşi scăpau camerele pe jos. Pentru audienţă şi pentru a ţine publicul în faţa ecranului, erau în stare să facă orice. Asta evident că ar putea fi sancţionabil, dar nu intră în aceeaşi categorie cu acest videoclip, care nu are acelaşi efect, chiar dacă ar fi asemănări între idei”, a spus Valentin Jucan.

La rândul ei, Dorina Rusu a spus că videoclipul nu i s-a părut obscen şi că dacă membrii CNA ar sancţiona toate videoclipurile care conţin imagini asemănătoare cu cele din ”Fade” nu ştie unde s-ar putea opri.

”Dacă ar fi să sancţionăm toate videoclipurile care conţin imagini de acest tip ar trebui să... Mi se pare că dacă am intra în spirala asta nu ştiu unde ne-am opri, ar trebui să aglomerăm foarte mult spaţiul după ora în care ar trebui să fie difuzate şi nu ar mai avea loc. Nu mi s-a părut obscen, nimic, doar că arăta foarte bine fata aia”, a spus Dorina Rusu.

Gabriel Tufeanu i-a răspuns că membrii CNA se vor opri ”cu siguranţă” când vor ajunge la Antene. ”Nu cred că este o problemă şi toate producţiile de acest gen sunt cu tentă sexuală”, a spus el. 

Membrul CNA a citat articolul 18, alineatul b din Codul audiovizual, care prevede că nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00 – 23.00 producţii care prezintă scene de sex, limbaj sau comportament obscen.

El a făcut trimitere şi la articolul 12 din Codul audiovizual, care arată că programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat. În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.

Codul audiovizual prevede, la articolul 24, alineatul 1, că programele interzise minorilor cu vârste sub 15 ani se difuzează numai în intervalul orar 23.00 – 06.00. Fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22.00 – 06.00.

Potrivit raportului de monitorizare, videoclipul ”Fade” a fost identificat pe postul de televiziune Music Channel în data de 23 septembrie, la ora 09.22.

Reclamaţia a inclus şi posturile de televiziune KISS TV şi UTV. Însă, potrivit raportului de monitorizare, pe 23 septembrie, aceste televiziuni nu au difuzat videoclipul în intervalul orar 06.00 - 23.00.

Reclamaţia a mai vizat şi postul de televiziune ZU TV pentru difuzarea videoclipului rapperului american.

”Menţionăm că au fost solicitate, în mod repetat, înregistrări din data respectivă şi pentru postul de televiziune ZU TV, prin adresele cu nr. 8658/03.10.2016 şi 8658rev/11.10.2016. Constatăm că până la data curentă, SC ANTENA TV GROUP S.A. nu a dat curs solicitărilor, în conformitate cu prevederile Deciziei C.N.A. nr. 412 din 10 mai 2007 modificată prin Decizia nr. 223 din 5 aprilie 2016”, arată raportul de monitorizare.

”Fade” este filmat într-o sală de sport cu lumină difuză. Pe parcursul videoclipului, o femeie îmbrăcată sumar dansează printre aparatele existente în sală. Videoclipul mai conţine imagini în care cei doi se sărută, iar femeia apare nud, fiind filmată din spate.

În finalul videoclipului apar cei doi protagonişti nud, cu părţile intime acoperite, stând lipiţi unul de celălalt, pe un aparat din sală. Alături de aceştia apare un copil.

Kanye West, născut pe 8 iunie 1977, este rapper şi producător muzical, devenit cunoscut la începutul anilor 2000. Artistul a lansat opt albume de studio - dintre care unul în colaborare cu Jay Z -, care s-au vândut în peste 32 milioane de copii şi au generat peste 100 milioane de descărcări digitale. Kanye West a câştigat 21 de premii Grammy.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.