Autoritatea israeliană pentru antichităţi (AIA) a prezentat duminică, în centrul Israelului, vestigiile unui oraş construit acum 5.000 de ani, unul dintre cele mai vechi şi mai mari din Orientul Apropiat în epocă, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Avem aici o construcţie urbană imensă, planificată, cu străzi care separă zone de locuit de spaţii publice", a indicat pentru AFP Yitzhak Paz, unul dintre arheologii care s-a ocupat de săpături. 

Prin amploarea sa, este vorba despre o descoperire majoră în Orientul Apropiat pentru perioada de aur a Bronzului, a precizat el. 

"În Esur (în apropiere de oraşul Hadera) se află cel mai mare sit şi cel mai important (din Epoca de Bronz), cu dimensiunea de 650 de dunami (0,65 de kilometri), adică dublul faţă de ce cunoaştem", a explicat Itaï Elad, un alt arheolog. 

Între 5.000 şi 6.000 de locuitori "trăiau aici din agricultură şi din comerţ", potrivit estimărilor, după Yitzhak Paz, care a precizat că situl a fost abandonat în al treilea mileniu înaintea erei noastre, din motive necunoscute. 

Săpăturile, care au durat de mai bine de doi ani şi jumătate, au permis de asemenea descoperirea unei alte localităţi, mult mai mică şi mai veche de 7.000 de ani, un cimitir, un templu dedicat ritualurilor religioase, dar şi fortificaţii lungi de 20 de metri şi înalte de doi metri, explică Dina Shalem, arheolog însărcinat cu excavări. 

Este vorba despre "primii paşi dintr-un proces de urbanizare" în această regiune, care era în epocă ţara Canaan, potrivit lui Yitzhak Paz.

În jur de patru milioane de fragmente au fost găsite în sit, a indicat Itaï Elad, provenind de la obiecte din ceramică, unelte şi vase din piatră şi bazalt, din care o parte veneau din Egipt. 

Au mai fost descoperite figurine rare cu chip uman sau de animal.                

Săpăturile, care au avut loc în sit cu ajutorul a 5.000 de tineri, au precedat un proiect de construcţie de schimb condus de Netivei Israel, Compania Naţională de Transport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.