Pianistul de origine română Radu Lupu a încetat din viaţă la locuinţa sa din Elveţia.. Artistul avea 76 de ani şi suferea de mai multe afecţiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a Festivalului George Enescu, dar şi în presa occidentală.

"Am aflat cu tristeţe de moartea maestrului Radu Lupu, un prieten drag al Festivalului George Enescu şi un muzician magnific", este mesajul de pe pagina de Facebook a festivalului.

Comform aceleiaşi postări, "incredibilul pianist şi compozitor român a câşrgat în 1967 marele premiu al Concursului internaţional George Enescu".

"Maestrul Radu Lupu va rămâne pentru totdeauna în amintirea şi în inimile noastre - o adevărată legendă", se mai arată pe pagina festivalului.

Managerul său, Jenny Vogel, a declarat pentru npr.org că acesta a murit la locuinţa sa din Elveţia, din cauza mai multor afecţiuni de care suferea de mai mult timp.

Radu Lupu s-a născut la 30 noiembrie 1945, la Galaţi. La vârsta de 6 ani începe să studieze pianul cu Lia Busuioceanu şi la vârsta de 12 ani debutează cu un program complet de muzică compusă de el însuşi. Urmează liceul la Galaţi. După absolvirea Şcolii Populare de Artă din Braşov, îşi continuă studiile la Bucureşti, cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea. La 16 ani, în 1961, primeşte o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova.

Radu Lupu a susţinut concerte alături de cele mai prestigioase orchestre si cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el canta in SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, şsi cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Apoi face un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior intreprinde cu regularitate turnee in Europa, Statele Unite şi în Asia.

Radu Lupu s-a retras din 2019, după ce a fost nevoit să anuleze mai multe concerte ca urmare a stării sale precare de sănătate.

Violoncelistul Steven Isserlis a scris pe Twitter: "Devastat să aflu că Radu Lupu ne-a părăsit. El a fost nu doar unul dintre cei mai mari, calzi şi profunzi muzicieni pe care i-am auzit vreodată, ci şi un om foarte bun, plin de compasiune, modest şi amuzant şi un prieten minunat". 

Soprana Angela Gheorghiu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că este profund întristată de trecerea în nefiinţă a legendarului pianist şi a dragului său compatriot, Radu Lupu.
"Va rămâne un artist sublim şi unic, prea puţin cunoscut în România, dar un geniu muzical de neîntrecut al acestei lumi", a scris Angela Gheorghiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.