Ilustratorului iranian Ehsan Abdollahi i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul britanic, la Târgul de Carte de la Edinburg, pe motiv că nu a demonstrat că are suficiente legături cu Iranul şi că ar vrea să rămână în Regatul Unit, scrie Livres Hebdo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este pentru a treia oară consecutiv când unui autor-ilustrator de la editura Tiny Owl îi este refuzată participarea la târgul de carte de la Edinburgh, care are loc în perioada 12-18 august. După Ali Seidabadi, în 2015, şi Marjan Vafaian, în 2016, este rândul lui Ehsan Abdollahi să fie refuzat. 

Specializată în literatură pentru tineri, editura Tiny Owl a publicat două cărţi ilustrate de artistul iranian: ”When I Coloured in the World” şi ”A Bottle of Happiness”. El ar fi trebuit să susţină ateliere şi diverse evenimente la salonul de carte. 

Ehsan Abdollahi şi Tiny Owl prevăzuseră totul: fondurile necesare pentru deplasare şi cazare, documente administrative, extrase de cont. Însă autorităţile britanice nu au fost satisfăcute, argumentând că ilustratorul nu a demonstrat că are suficiente legături cu Iranul, suspectând că nu va mai dori să părăsească Regatul Unit la finalul călătoriei de afaceri. De altfel, ambasada britanică din Emiratele Arabe Unite şi-a exprimat îndoiala faţă de provenienţa câştigurilor sale. 

Robert Sharp, responsabil PEN naţional, a mărturisit că este vorba despre ”o decizie îngrijorătoare” şi care pune la îndoială libertatea de expresie. 

Editura Tiny Owl îşi exprimă îngrijorarea. Dacă autorităţile britanice refuză sistematic vizele autorilor străini, vizibilitatea editurii va scădea şi ar putea avea consecinţe asupra rentabilităţii societăţii. Mica editură nu ascunde faptul că târgurile de carte joacă un rol esenţial în promovarea publicaţiilor şi a autorilor ei. 

Reprezentanţii târgului de carte de la Edinburgh se plâng de faptul că Ehsan Abdollahi nu este singurul caz de anul acesta. Alţi editori au avut o problemă similară. De fiecare dată, autorii, uneori recunoscuţi şi chiar recompensaţi la nivel internaţional, sunt originali din ţări precum Sudan, Yemen, Nigeria, Iran sau Palestina. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.