UNESCO a propus să trimită o misiune de experţi în Nagorno-Karabah, teatru în conflictul recent dintre Armenia şi Azerbaidjan. "Cu acordul părţilor implicate", această echipă a agenţiei ONU va inventaria bunurile culturale din regiune, a explicat organizaţia Naţiunilor Unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură cu sediul la Paris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul întâlnirilor cu reprezentanţi ai celor două ţări în conflict, Audrey Azoulay, directoarea generală a UNESCO, "a propus concursul tehnic al serviciilor Unesco" în vederea unei eventuale "misiuni pe teren cu scopul de a face un inventar preliminar al celor mai semnificative bunuri culturale, ca o protejare în prealabil a patrimoniului din regiune". 

Interlocutorilor săi, Audrey Azoulay le-a "reafirmat dimensiunea universală a patrimoniului cultural, martor al istoriei, inseparabil de identitatea popoarelor, pe care comunitatea internaţională are datoria de a le proteja", se arată într-un comunicat al UNESCO. 

Ea a evocat în special Convenţia de la Haga din 1954 pentru protejarea bunurilor culturale în caz de conflict armat, care permite secretariatului Unesco să trimită o astfel de misiune. În orice caz, aceasta nu a avut loc, ar fi vorba despre o premieră. De la începutul confruntărilor, UNESCO a primit, de la cele două părţi, multe informaţii despre presupuse încălcări care privesc patrimoniul şi bunurile culturale din Nagorno-Karabah: distrugeri, vandalizări.

Pentru a se asigura de posibilitatea a realiza o astfel de misiune, Audrey Azoulay a condus o serie de consultări în ultimele zile. Ea a vorbit cu reprezentanţi ai Azerbaidjanului şi Armeniei, dar şi cu co-preşedinţi ai grupului de la Minsk (Franţa, Rusia, Statele Unite) al OSCE, mediatori în acest conflict. 

Ayaz Gojayev, delegat permanent adjunct al Azerbaidjanului pe lângă UNESCO, şi Christian Ter Stépanian, ambasador armean, delegat permanent pe lângă Unesco, şi-au arătat fiecare "o deschidere de principiu", au indicat pentru AFP surse apropiate dosarului.  

Audrey Azoulay a vorbit la începutul săptămânii cu ambasadorul rus pe lângă UNESCO. Potrivit organizaţiei, preşedintele Vladimir Putin şi ministrul său de Externe Serghei Lavrov au evocat faptul că Unesco se angajează să protejeze patrimoniul. Ea a continuat consultările, joi seară, cu preşedintele francez Emmanuel Macron, care şi-a arătat sprijinul pentru iniţiativa Unesco, indică aceleaşi surse, înainte de a vorbi vineri cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. 

Nagorno-Karabah, enclavă independentă a Azerbaidjanului susţinută de Armenia, a fost deja teatrul unui război care a provocat moartea a mai mult de 30.000 de persoane la începutul anilor 1990. 

Odată întrunite condiţiile politice, rămâne ca misiunea să fie pusă în practică. O astfel de misiune complexă va dura mai multe săptămâni. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.