Un tablou timpuriu al lui Vincent van Gogh, furat şi predat unui detectiv de artă olandez într-o pungă Ikea, a fost expus pentru prima dată de la momentul în care a fost returnat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabloul "Parsonage Garden at Nuenen in Spring" din 1884, care valorează până la 6 milioane de euro (5 milioane de lire sterline), a fost prezentat presei la un muzeu din Rotterdam, cu daunele provocate de furt încă vizibile.

O zgârietură albă şi adâncă poate fi observată în partea de jos a pânzei.

Restauratorul tabloului, Marjan de Visser, a declarat: "Aş numi-o una gravă, deoarece trece prin toate straturile, prin lac, prin straturile de vopsea şi apoi în stratul de bază, care este alb.

"Dedesubt se află pânza originală, care este, de asemenea, puţin deteriorată", a adăugat ea, spunând că deteriorarea provine probabil din cauza faptului că pictura s-a lovit de ceva dur.

De Visser a declarat că a efectuat o investigaţie amănunţită asupra picturii, examinând materialele folosite, restaurările anterioare şi modul în care a fost montată. "Fără să ştii, nu poţi face nimic, nu poţi face o propunere pentru conservarea sa". Expertul a îndepărtat deja murdăria de pe pictură şi a început să îndepărteze şi o parte din lac, etape pregătitoare pentru restaurarea propriu-zisă.

Prezentarea de miercuri a fost destinată membrilor presei, dar publicul va putea vedea tabloul începând cu 29 martie la Muzeul Groninger din nordul Olandei.

Tabloul a fost furat într-un jaf la miezul nopţii, în martie 2020, în timpul izolării din cauza Covid-19, de la Muzeul Singer Laren de lângă Amsterdam, unde era împrumutat de la Groningen.

Imaginile video publicate de poliţie arată un bărbat care sparge o uşă de sticlă noaptea şi iese în fugă cu tabloul ascuns sub braţul drept.

Nu s-a ştiut unde se află tabloul timp de trei ani şi jumătate, până când acesta a reapărut în mod senzaţional în posesia unui detectiv de artă cunoscut ca "Indiana Jones al lumii artei".

Un bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită pentru siguranţa sa, i-a înmânat tabloul lui Arthur Brand într-o pungă Ikea albastră, acoperită cu folie cu bule.

Tabloul este dintr-o perioadă relativ timpurie a carierei lui Van Gogh, înainte ca prolificul artist să se lanseze în picturile sale post-impresioniste caracteristice.

De Visser a spus: "Acesta este modul în care picta tânărul Van Gogh, înainte de a merge la Academia de artă din Anvers". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.