Tabloul ”Girls on the Bridge”, pictat de artistul norvegian Edvard Munch, s-a vândut cu suma de 54,5 milioane de dolari, luni, la casa Sotheby's din New York, anunţă bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vânzare este a doua în topul celor mai bine vândute lucrări ale lui Munch, a confirmat casa de licitaţie. 

Cea mai faimoasă lucrare a lui Edvard Munch, ”Ţipătul/ The Scream”, a fost cea mai scumpă lucrare de artă vândută la licitaţie cu preţul de 119 de milioane de dolari, în 2012. 

”Girls on the Bridge”, care a fost adjudecat luni la New York, a fost pictat în 1902. Tabloul înfăţişează femei în rochii colorate, într-un peisaj ceva mai întunecat. 

Sotheby's a estimat că tabloul se va vinde cu peste 50 de milioane de dolari.

”Girls on the Bridge” a depăşit recordul de fiecare dată când a fost scos la licitaţie. A pornit de la 7,7 milioane de dolari în 1997, şi s-a vândut  cu 30,8 milioane de dolari în 2008. 

Edvard Munch s-a născut la 12 decembrie 1863, la Løten, în Norvegia şi a murit pe 23 ianuarie 1944, la Ekely, Oslo. A fost unul dintre pionierii artei moderne, considerat precursor al expresionismului, mai cu seamă un reprezentant al tradiţiei artistice europene decât a celei norvegiene. A fost prin natura sa un solitar, dar, paradoxal, l-au interesat foarte mult relaţiile interumane, care vor reprezenta esenţa creaţiei sale.

Cu ”Ţipătul” Edvard Munch pătrunde în lumea fricii şi a singurătăţii. În prim plan ţipă un om, al cărui trup contorsionat convulsiv şi gestul mâinilor care cuprind capul trădează o spaimă nemăsurată. Cel mai cunoscut tablou al lui Munch se afla în Galeria Naţională din Oslo, de unde a fost furat. Mai există alte 50 de versiuni diferite ale ”Ţipătului”. Originalul furat a fost găsit în 2006. A patra versiune a tabloului este pictura care a fost licitată la cel mai ridicat preţ din lume, fiind adjudecată la 119 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate la 2 mai 2012. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.