Un spectacol de dans flamenco susţinut de Leonor Leal va avea loc marţi, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dansatoarea Leonor Leal, aflată pentru a doua oară în România, va fi acompaniată de muzicienii Alfredo Lagos (chitară), Antonio Moreno (percuţie) şi David Lagos (voce), informează TNB.

Acest proiect sub formă de recital (chitară, voce, percuţie şi dans) pleacă de la rescrierea coregrafiilor care au marcat istoria dansului flamenco la începutul secolului al XX-lea. Piese ale unor artişti ca Antonia Mercé la Argentina, Vicente Escudero, Carmen Amaya, Antonio el Bailarín şi Mario Maya sunt reinterpretate de Leonor Leal.

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe site-ul mystage.ro, şi de la Agenţia de Bilete a Teatrului Naţional  “I.L. Caragiale”, luni, în intervalul orar 10.00 – 16.00, şi de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 – 19.00.

Leonor Leal, născută în Jerez de la Frontera, a studiat dans clasic şi spaniol si a făcut, cu timpul, trecerea către flamenco, fiind solicitată să danseze în companii de renume precum cele ale maeştrilor Antonio “El Pipa”, Andrés Marín, Javier Barón şi Cristina Hoyos, printre alţii. Cu timpul, pasiunea pentru dansul flamenco şi constanta sa formare în acest gen de dans a făcut ca numele ei să apară alături de cel al unor mari artişti precum Joaquín Grilo, Antonio Canales, Rafael Campallo, Alejandro Granados, pianiştii Mie Matsumura, Dorantes, Rosa Torres Pardo şi Camerata Flamenco Proyect, chitaristul José Antonio Ruíz şi Rafael Bonavita (chitară barocă).

Premiera primului său spectacol solo,“Leoleolé”, a avut loc în 2008 în cadrul Festivalului de la Jerez, unde a fost extrem de apreciată de critica de flamenco atât naţionalã, cât şi internaţionalã. Începând din 2008, îmbină munca de profesor de dans cu cea de solistã şi creatoare a propriilor coregrafii. În 2011, a obţinut, cu cel de-al doilea spectacol, “eLe eLe”, premiul Pentru cel Mai Bun Artist – Revelaţie în cadrul Festivalului de la Jerez, un spectacol cu care în anul următor a avut turnee în Europa. Tot în 2012, artista a avut premiera spectacolului “Mosaicos” în renumitul Teatru Cánovas din Málaga şi a început turnee cu acest spectacol în Franţa (Paris), Emiratele Arabe, Marea Britanie, Liban, Egipt şi Iordania.

Leonor Leal participă anual fie ca profesor invitat, fie ca solistă în Festivaluri Internaţionale de flamenco precum Festivalul Ibérica Contemporánea de la Querétaro, Festivalul de la Berlin, centre de dans private din Frankfurt, Friburg, Roma, Bologna, Franţa şi Rusia. Îşi completează cariera artistică cu studii universitare despre Practica scenică şi Cultura Vizuală în cadrul Masterului oferit de Muzeul Reina Sofia.

Alfredo Lagos, chitarist şi concertist de flamenco, este un artist cu un registru muzical foarte larg, considerat de mulţi critici drept un artist complet. Şi-a început cariera interpretând muzică pentru dans şi este căutat de cele mai importante nume ale acestei arte. A susţinut primul turneu la vârsta de 18 ani în Japonia, alături de Sara Baras şi Joaquín Grilo. A colaborat cu mari artişti flamenco precum Miguel Poveda şi Enrique Morente, cu acesta din urmă înregistrând pentru filmul ”Iberia”, regizat de Carlos Saura, o producţie muzicală inspirată din suita lui Isaac Albéniz. A fost premiat cu distincţii de prestigiu precum ”Chitarist - Revelaţie” şi ”Cel mai bun chitarist” la premiile ”Flamenco Astăzi” acordate de critica specializată.

Antonio Moreno este un muzician influenţat de tradiţia culturală a oraşului său natal, Utrera (Sevilla), un adevărat reper geografic pentru genul flamenco. Este profesor de percuţie la Conservatorul Superior de Muzică din Badajoz, având un doctorat la Universitatea din Sevilla cu lucrarea ”Percuţia în Flamenco: Modele de interpretare şi analiză muzicologică”. Interpretează lucrări ale unor compozitori precum José Ignacio de la Peña, Novel Samano şi Mauricio Sotelo.

Artistul face parte din compania dansatorului Israél Galván, cu care participă la spectacole şi festivaluri de muzică şi dans din toată lumea, cu spectacole precum Arena, Redux, Lo Real y Fla-co-men. A obţinut premiul pentru Cel mai Bun Instrumentist de Flamenco la Concursul Internaţional ”Cântecul Minelor”.

David Lagos s-a născut în sânul unei familii de muzicieni şi şi-a însuşit încă din primii ani tehnica vocală denumită ”cante de atrás”. A participat la turnee în Japonia alături de compania de muzică şi dans a lui Carmen Mota, iar împreună cu compania Luisillo a străbătut China şi Rusia, urmând ca mai apoi să susţină concerte în Europa şi America alături de Cristina Hoyos. A colaborat cu voci însemnate ale muzicii flamenc o, afirmându-se ca solist în cadrul Bienalei de la Sevilla din 2002, unde a şi primit premiul criticii la categoria ”Artist revelaţie”.

Discul său de debut, ”Oglinda în care mă privesc”, a apărut în 2009 şi a fost recompensat cu Premiul Flamenco Astăzi al Criticii. În 2014 a primit premiul ”Cante de las Minas” în cadrul prestigiosului festival de gen din Murcia. Triumful său artistic constă în îmbinarea a patru modalităţi de cânt: alegrías, seguiriyas, malagueñas şi cartageneras. David Lagos şi-a prezentat în premieră cea mai recentă operă, ”Clasic Personal”, la festivalul din Jerez din 2016, însoţit de dansatoarea Belén Maya şi de chitariştii Manolo Franco şi Emilio Caracafé.

Spectacolul ”Leonor Leal - Recital de dans flamenco” este organizat de Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu TNB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.