În subsolul librăriei sale la Lviv, în vestul Ucrainei, Romana Iaremyn prezintă sute de cărţi depozitate până la tavan, evacuate din zonele distruse de luptele cu armata rusă. Ambalate în cutii albe, volumele au fost salvate din Harkov, marele oraş din nord-est, parţial încercuit şi bombardat aproape zilnic de forţele de la Moscova, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, depozitate în ceea ce a fost o sală de lectură pentru copii, cărţile sunt doar o parte din ceea ce editura Vivat a reuşit să salveze. 

"Angajaţii depozitului nostru au încercat să evacueze cel puţin o parte din cărţi. Ei au încărcat în camion şi totul a fost transportat printr-o societate poştală", explică Romana Iaremyn, 27 de ani.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ei au început cu apariţiile cele mai recente şi cele mai populare, mare parte cărţi pentru copii. 

Lviv, mare oraş din vestul Ucrainei, a fost relativ ferit de lupte de când a început invazia rusă în urmă cu două luni, cu excepţia câtorva raiduri aeriene mortale.

Mii de persoane, în special femei şi copii, au fugit către Lviv sau au traversat oraşul pentru a ajunge în Europa de la începutul luptelor. 

"Nu ştiu ce au făcut colegii mei pentru a rămâne la Harkov. Cei care au fugit şi care au rămas cu mine au spus că simt că oraşul va fi ras", explică Romana. 

Scriitori pe front

Tânăra povesteşte că librăria s-a redeschis a doua zi după invazie, oferind adăpost la subsol atunci când au sunat sirenele anti-bombardament şi a organizat lecturi pentru copiii celor strămutaţi. 

În primul val de sosiri, părinţii care au fugit din casele lor lăsând aproape totul în urmă s-au înghesuit acolo pentru a găsi fabule pe care să le spună copiilor ca să-i distreze. 

Unii dintre ei au cumpărat "Polinka", o poveste cu o fetiţă şi bunicul ei, publicată chiar înainte de invazie şi scrisă de un autor care acum este pe front. 

"El a vrut să lase ceva nepoţilor lui", a explicat Romana Iaremyn.

Pe rafturile cu cărţi pentru adulţi, librarul prezintă o colecţie de eseuri despre femeile ucrainene uitate de istorie. Autorul ei este de asemenea pe front. 

"Mulţi dintre scriitorii noştri sunt în armată astăzi", a confirmat Romana. 

Nevoia de lectură

Într-un pasaj pentru pietoni sub o arteră din centru, la mai multe tarabe mici se vând traduceri de clasici străini precum "1984" de George Orwell sau manga japoneze. 

În apropiere de Muzeul Arsenal, un porumbel stă pe capul unei statui mari a lui Ivan Fiodorov, un tipograf din secolul al XVI-lea din Moscova, care este îngropat la Lviv. La picioarele lui, când sirenele nu sună şi nu plouă, câţiva comercianţi vând cărţi la mâna a doua.

Îmbrăcată într-o haină albastră deschisă şi şapcă de lână, Irina, în vârstă de 48 de ani, stă alături de şiruri de cărţi de literatură şi istorie de vânzare sau de închiriat, această opţiune din urmă fiind deosebit de populară în rândul clienţilor în vârstă.

Irina, care nu a dorit să-şi spună numele de familie, explică că nu mai lucrează de mai mult de o lună, de la începutul războiului. Când s-a întors în piaţă la începutul lunii aprilie, mulţi părinţi din Est au venit să ia cărţi pentru copiii lor. Le-am dat multe, căci cei mici vor să citească", a spus ea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.