Israelul a aprobat miercuri noi reglementări de urgenţă care ar putea deschide calea pentru cenzurarea Al Jazeera, postul de televiziune cu sediul în Qatar pe care Israelul l-a acuzat de părtinire şi propagandă care dăunează securităţii sale naţionale, potrivit The Washington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propuse la începutul acestei săptămâni de ministrul israelian al Comunicaţiilor, Shlomo Karhi, reglementările ar permite oficialilor să „oprească transmisiunile media şi să confişte echipamentele de emisie dacă se consideră că producţia unui post de televiziune dăunează securităţii naţionale, ordinii publice sau serveşte drept bază pentru "propaganda inamicului”", potrivit Times of Israel.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) cere guvernului israelian să nu interzică Al Jazeera. Comitetul a spus că „pluralitatea vocilor din mass-media este esenţială pentru ca puterea să fie trasă la răspundere, în special în timp de război”.

„Suntem profund îngrijoraţi de ameninţările oficialilor israelieni de a cenzura acoperirea mediatică a conflictului actual dintre Israel şi Gaza, folosind acuzaţii vagi de afectare a moralului naţional”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Karhi şi procurorul general israelian Gali Baharav-Miara au convenit miercuri să promulge aceste reglementări, care ar putea închide operaţiunile israeliene ale Al Jazeera, una dintre puţinele companii media internaţionale cu o prezenţă fizică atât în Fâşia Gaza, cât şi în Israel.

Al Jazzera, care a fost lansat în 1996 şi care este susţinut de guvernul qatarez, a fost în trecut ţinta criticilor şi cenzurii guvernului israelian.

„Modelul Israelului a fost că, în timp de război, există cenzură militară”, a declarat Jon Alterman, vicepreşedinte senior la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, pentru The Washington Post.

În 2008, Israelul a acuzat Al Jazeera că este un „instrument al Hamas”, grupul militant palestinian care controlează Fâşia Gaza, şi a lansat un boicot împotriva postului.

La acea vreme, secretarul executiv al Asociaţiei Presei Străine din Israel, Glenys Sugarman, a declarat pentru Reuters că „chimbarea legii pentru a închide o organizaţie media din motive politice este o pantă alunecoasă”.

„[Dar] în timpul intifadelor, în timpul războiului, există un sentiment persistent că Al Jazeera, ca post, susţine inamicii Israelului”, a declarat Alterman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.