Un desen mural care o prezintă pe Michelle Obama a fost pictat pe o clădire din cartierul din Chicago în care a copilărit fosta primă doamnă a Statelor Unite ale Americii. Imaginea a generat controverse, după ce autorul desenului a fost acuzat pe reţelele de socializare că a copiat portretul de la o studentă la artă, informează edition.cnn.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La scurt timp după ce a finalizat muralul, vineri, artistul Chris Devins din Chicago a fost acuzat pe internet că a copiat imaginea de la Gelila Mesfin, studentă la artă în Rhode Island, care a publicat pe Instagram un portret identic al fostei prime doamne a SUA, în 2016.

Gelila Mesfin a fost surprinsă de existenţa muralului şi a criticat artistul care l-a realizat, într-un mesaj publicat pe Instagram.

”Cum poţi să furi lucrarea de artă a cuiva, pentru care a muncit mult, şi să pretinzi că îţi aparţine… Cum poţi spune că designul îţi aparţine… Este atât de demoralizant şi nerespectuos…”, a scris ea.

Într-un interviu acordat CNN, marţi, Chris Devins s-a declarat nevinovat. A spus că nu a ştiut cine este Gelila Mesfin până săptămâna trecută şi a aflat despre lucrarea ei de artă abia după ce un internaut i-a atras atenţia pe Instagram în legătură cu acuzaţiile studentei la adresa lui.

”I-am acordat credit domnişoarei Mesfin pentru lucrarea ei imediat. Am suportat critica şi o voi face în continuare, atât timp cât copiii au un mural care să îi inspire”, a spus el. 

Chris Devins a mai spus că s-a inspirat pentru mural dintr-o imagine pe care a găsit-o pe platforma Pinterest, în care Michelle Obama era reprezentată ca o regină egipteană. Artistul a adăugat că nu era la curent cu originea imaginii.

Chris Devins este cunoscut ca pictor al unor murale de dimensiuni mari în spaţiu liber, dar şi pentru instalaţii în Chicago. Artistul a spus că a pictat portretul fostei prime doamne vizavi de o şcoală primară la care a învăţat Michelle Obama, pentru că ”şi-a dorit un mural care va inspira tinerele”.

Artistul a lansat o pagină GoFundMe, prin intermediul căreia a primit aproape 12.000 de dolari, înainte de a finaliza muralul.

În ultimele zile, artistul a avut grijă să îi acorde credit studentei în toate mesajele pe care le-a publicat pe reţelele de socializare. El a spus că nu a vorbit direct cu Gelila Mesfin despre controversă, dar s-a oferit să îi plătească o taxă de licenţă şi negociază cu avocatul ei.

”Pentru mine, aceasta este o vreme pentru studio şi autoreflecţie, nu justificare. Deşi nu am primit bani în baza lucrării domnişoarei Mesfin, am primit bani în urma unui mesaj de responsabilitate social referitor la femeile de culoare. Ea a acceptat să colaborăm”, a transmis artistul.

La rândul ei, Gelila Mesfin a creat imaginea cu Michelle Obama adaptând o fotografie realizată de Colluer Schorr, care a fost publicată toamna trecută în The New York Times. Studenta a menţionat fotograful în mod constant în mesajele publicate pe Instagram.

CNN i-a cerut un punct de vedere studentei, dar încă nu a primit un răspuns.

Totuşi, într-un mesaj publicat pe conturile ei de socializare, Gelila Mesfin a spus că a luat legătura cu Chris Devins în speranţa că vor reuşi să resolve problema într-un mod ”profesionist”.

”Vreau doar ca toată lumea să rămână pozitivă în privinţa lui. Eu vreau să transmit iubire, nu furie sau ură”, a scris ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.