Un critic de artă a distrus din greşeală o lucrare în valoare de 20.000 de dolari expusă la un târg de artă contemporană din Mexic, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avelina Lésper a spus că a distrus din greşeală instalaţia expusă la Zona Maco din Ciudad de Mexico, după ce a pus o cutie de suc goală lângă aceasta pentru a-şi exprima dispreţul faţă de lucrare: un geam cu o piatră, o minge de fotbal şi alte obiecte suspendate. 

Instalaţia aparţinea artistului mexican Gabriel Rico, care încerca să pună în antiteză obiecte realizate de om cu cele găsite în natură, precum pene şi pietre.

„E ca şi cum lucrarea a auzit comentarul meu şi a simţit ce cred despre ea”, a spus Lésper. „Lucrarea s-a fărâmat şi a căzut pe podea”.

Lésper a precizat că i-a fost spus apoi că valora 20.000 de dolari.

Galeria care expusese instalaţia a criticat comportamentul lui Lésper ca neprofesionist şi nerespectuos.

„Faptul că Lésper s-a apropiat de lucrare pentru a pune o cutie de suc şi a face o fotografie ca să îşi arate critica a cauzat, fără îndoială, distrugerea”, au spus reprezentanţii galeriei OMR într-un mesaj publicat pe Instagram. 

OMR a mai precizat că lucrarea lui Rico prezenta interes pentru colecţionari şi instituţii de artă.

Alfonso Miranda, directorul muzeului de artă Soumaya din Ciudad de Mexico, a spus că incidentul este „o tragedie”.

În social media, întâmplarea a fost aplaudată de unii, considerând-o un performance. Lésper a mai spus că a sugerat ca instalaţia să fie lăsată aşa, pentru a arăta evoluţia ei. Propunerea a fost respinsă şi criticul de artă a afirmat că s-a oferit să o repare.

Galeria a anunţat că va discuta cu artistul pentru a stabili măsurile pe care le va lua.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.