Un craniu de australopitec, cu o vechime de 3,8 milioane de euro, a fost descoperit în Etiopia, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acest craniu este unul dintre cele mai complete fosile de hominizi de peste 3 milioane de ani", a explicat pentru AFP  Yohannes Haile-Selassie de la Muzeul de istorie naturală din Cleaveland (Statele Unite), coautor a două studii publicate miercuri, în revista Nature. 

Spre comparaţie, ''Toumai'' (un Sahelanthropus tchadensis), considerat de unii paleontologi drept primul reprezentant al liniei umane, are o vechime de aproximativ 7 milioane de ani. 

Ardi (pentru Ardipithecus ramidus, o altă specie de hominid) ar avea 4,5 milioane de ani şi Lucy, cel mai cunoscut australopitec, are vârsta de 3,2 milioane de ani. Alte fosile de australopitec, mai puţin cunoscute, datează de acum 3,9 milioane de ani, însă doar maxilarul şi dinţii acestora au fost găsite 

Descoperit în februarie 2016 în situl Woranso-Mille, din regiunea Afar în Etiopia (la 55 de km de unde a fost descoperită Lucy), această nouă fosilă, numită MRD, ar aparţine unuia dintre primii australopiteci, numiţi Australopithecus anamensis.

Această specie a fost "propusă în 1995 de palontologul Meave Leakey după descoperirea a 21 de fragmente de fosile" din Kenya, a precizat Le Monde. Dar nimic nu oferea încă date despre cum ar arăta caracteristicile capului său. 

''Până în prezent a existat un decalaj mare între strămoşii umani cei mai vechi, care au aproximativ 6 milioane de ani, şi specii precum Lucy'', care au între două şi trei milioane de ani vechime, a precizat Stephanie Melillo, de la Institutul pentru Antropologie Evoluţionară "Max Planck" din Germania, pentru care această descoperire ''umple spaţiul morfologic dintre aceste două grupuri''. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.