Turcia va continua să boicoteze concursul Eurovision pe o perioadă nedeterminată, deoarece programul este „nepotrivit pentru copii”, a anunţat sâmbătă şeful televiziunii de stat, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţara, care a fost reprezentată de 34 de ori la competiţia muzicală organizată de EBU (European Broadcasting Union), a renunţat să mai participe în 2012, din cauza sistemului „superficial” de vot.

Ibrahim Eren, preşedintele TRT, a precizat sâmbătă că, pe lângă sistemul de vot care reprezintă încă o problemă, moralitatea este, de fapt, problema majoră pentru Turcia.

„Nu avem încă în vedere participarea. Ca televiziune publică, nu putem transmite live la ora 21.00, când copiii se uită la televizor, un austriac cu barbă şi fustă care susţine că nu are gen şi spune «sunt bărbat şi femeie în acelaşi timp»”, a declarat el, referindu-se la Conchita Wurst, care a câştigat ediţia din 2014.

Eren a continuat: „Există o confuzie de mentalitate aici”. Şeful televiziunii publice a mai spus că punctul de vedere al Turciei a fost susţinut de mai multe ţări. „În momentul în care această problemă va fi corectată, vom reveni la Eurovision”.

În ultimii ani, Turcia a fost criticată pentru conservatorismul arătat şi susţinut de regimul Recep Erdogan. Văzută ca una dintre cele mai tolerante ţări islamice în ceea ce priveşte drepturile comunităţii LGBTI, Turcia a interzis în ultimii ani paradele gay anuale de la Istanbul.

Türkiye Radyo ve Televizyon (TRT) s-a retras din concurs după ediţia din 2012, citând audienţă scăzută şi exprimându-şi nemulţumirea privind regulile de vot. Reprezentanţii ei au anunţat că Turcia va reveni la Eurovision în 2016, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Turcia a criticat regula actuală privind grupul Big-5, care presupune ca Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania să aibă un loc garantat în finala competiţiei.

Cântăreaţa pop Sertab Erener a câştigat concursul din 2003, iar Eurovision 2004 a avut loc la Istanbul.

La ultima participare, în 2012, Turcia a fost reprezentată de Can Bonomo, care s-a clasat pe locul al şaptelea, cu piesa „Love Me Back”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.