Traducătoarea Micaela Ghiţescu, deţinută în închisori comuniste şi decorată de preşedintele Portugaliei cu cea mai înaltă distincţie, a murit la vârsta de 87 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Micaela Ghiţescu, decorată la Bucureşti de preşedintele Portugaliei în 2015 cu însemnele de Mare Ofiţer al Ordinului Infante Dom Henrique, a tradus în română peste 80 de autori importanţi ai literaturii portugheze şi braziliene.

Născută la Bucureşti, pe 18 iulie 1931, a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din Bucureşti, începută în 1949 şi absolvită în 1957, deoarece în perioada 1952 - 1955 a fost arestată şi condamnată la închisoare (Uranus, Jilava, Mislea) şi eliberată în urma amnistiei din 1955.

În anii 1970 a început colaborarea cu mai multe edituri şi a realizat dicţionare, manuale şi alte cărţi didactice,  precum şi un număr de 30 de  traduceri  literare, mai ales din sfera literaturii portugheză şi braziliană.

Portugheza a învăţat-o în jumătate de an, iar Ghiţescu vorbea perfect şi germană, franceză, engleză şi spaniolă.

În 1978 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor, în 1984 a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru tra­ducere, iar în 1986, Medalia „Premiu de traducere” a Societăţii de Limbă Portugheza din Lisabona. A colaborat cu Memoria - revista gândirii arestate de la apariţia publciaţiei şi a devenit directoarea ei în 2003.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.