Românii citesc mai variat, mai multă psihologie şi din ce în ce mai multe cărţi în limba engleză şi eBooks, arată datele Libris.ro. Astfel, prima parte a anului 2021 a fost marcată de o creştere considerabilă pe segmentul de carte de dezvoltare personală (20%), inclusiv în limba engleză, iar în topul vânzărilor continuă să se afle si autori români contemporani. Mai mult, media comenzii a crescut cu 10% la nivelul primului semestru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 1,2 milioane de cărţi au ajuns în prima jumătate a anului la cititori din toată ţara, în urma comenzilor plasate pe Libris.ro.

Cele mai multe comenzi s-au făcut din Bucureşti, Cluj, Timiş, Braşov şi Iaşi, iar la polul opus se află judeţele Mehedinţi, Giurgiu şi Tulcea.

Cea mai bine vândută carte a fost în această primă jumătate de an Vindecarea copilului interior - Stefanie Stahl.

De asemenea, noile apariţii editoriale au intrat rapid în topul best-seller-urilor, subliniind interesul crescut al românilor pentru titluri recunoscute internaţional.

Astfel, în top cele mai căutate noi apariţii se numără "Auschwitz, ultima staţie" - Eddy de Wind, "O chestiune de viaţă şi de moarte" - Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom, "Răspunsuri scurte la marile întrebări" - Stephen Hawking, "Copilul tău. Părinţii tăi. Tu" - Ioana Chicet-Macoveiciuc şi "Fiica Reichului" - Louise Fein.

Potrivit Libris, comanda medie a depăşit pragul de 100 de lei, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2020 şi cu 25% faţă de 2019, când aceasta era de 82 de lei. Cele mai mari creşteri faţă de anul 2019 s-au înregistrat pe segmentul de dezvoltare personală (48%), biografii (33%) şi cărţi pentru copii (19%).  În raport cu 2020, Biografiile şi Dezvoltare personală au avut creşteri de 25%, respectiv 20%.

Ilfov, judeţul cu cele mai mari creşteri

La nivel de judeţ, dinamica pozitivă este mai evidentă în Timiş şi Cluj, unde creşterile înregistrate în valoarea comenzilor depăşesc 25% faţă de perioada similară din anul etalon 2019. În Bucureşti creşterea valorică faţă de 2019 a fost de 15%.

"Anul trecut, când întreaga Românie s-a confruntat cu criza generată de pandemie, toate judeţele ţării înregistrau o dinamică pozitivă în consumul de carte. Era o reflexie a nevoii de înţelegere a situaţiei şi de evadare din cotidianul ştirilor negative. Anul acesta însă, probabil pe fondul scăderii puterii de cumpărare, cumulat cu revenirea masivă la birou şi pe dorinţa de a petrece mai mult timp în afara casei, făcând lucruri care anul trecut erau restricţionate, deci a reducerii timpului alocat lecturii, frecvenţa comenzilor online de carte s-a redus în majoritatea zonelor tării", spune Laura Ţeposu, findator Libris. 

Judeţele care au păstrat anul acesta o dinamică pozitivă accentuată faţă de boom-ul din 2020 sunt Ilfov, cu 230% creştere, Buzău, cu 33% şi Constanţa, cu 23%.

Cea mai spectaculoasă creştere o are judeţul Ilfov, unde înregistrăm vânzări peste dublu faţă de anul trecut. Este un semn că rezidenţii din Ilfov, care lucrează în Bucureşti, solicitau livrarea la birou, fiind asimilaţi zonei Bucureşti, însă pe fondul continuării muncii la distanţă, livrarea se face acum acasă – completează Laura Ţeposu.

Top 10 cele mai vândute cărţi ianuarie - iunie 2021

1. "Vindecarea copilului interior" - Stefanie Stahl
2. "500 de adevăruri uimitoare şi amuzante"
3. "Arta manipulării" - Kevin Dutton
4. "Auschwitz, ultima staţie" - Eddy de Wind
5. "Gânduri către sine însuşi" - Marcus Aurelius
6. "500 de adevăruri incredibile şi trăsnite"
7. "O chestiune de viaţă şi de moarte" - Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom
8. "Jurnalul unui burlac. Conversaţii cu mama" - Mihai Bendeac, Emilia Bendeac
9. "Curajul de a nu fi pe placul celorlalţi" - Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
10. "Dumbrava minunată" - Mihail Sadoveanu

Top 10 recomandări făcute de echipa Libris.ro

1. "Cum am învăţat să înţeleg lumea" - Hans Rosling. Fanny Hargestam
2. "Toate la locul lor" - Oliver Sacks
3. "Jurnalul unei iubiri pierdute" - Eric-Emmanuel Schmitt
4. "Cum să ne păstram copiii aproape" - Gordon Neufeld, Gabor Mate
5. "Circe" - Madeline Miller
6. "Regatul umbrelor. Seria Grisha. Vol.1" - Leigh Bardugo
7. "Pisica şi orasul" - Nick Bradley
8. "StresAnti" - Mithu Storoni
9. "Povestea fără sfârşit" - Michael Ende
10. "Modele mentale" - Peter Hollins

Top 10 cei mai vânduţi autori în 2021

1. Irvin D. Yalom
2. Ioana Chicet-Macoveiciuc
3. Jill Tomlinson
4. Dumitru Constantin Dulcan
5. Eric-Emmanuel Schmitt
6. Lise Bourbeau
7. Stefanie Stahl
8. Kristin Hannah
9. Sven Nordqvist
10. Roald Dahl

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.