Expoziţii, spectacole, concerte cu instrumente din secolul al XVIII-lea vor avea loc, la sfârşitul acestei săptămâni, în centrul Timişoarei, pentru a sărbători 300 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia otomană.
Potrivit unui comunicat de presă de miercuri al Primăriei Timişoara, în perioada 14 - 18 octombrie vor avea loc o serie de evenimente ce vor marca cei 300 de ani de la eliberarea Timişoarei de sub ocupaţie otomană de către oastea condusă de prinţul Eugeniu de Savoya.
”Data de 18 octombrie a fost declarată zi de importanţă locală încă din anul 2011, de către Consiliul Local. Revenind în trecut, 18 octombrie 1716 este ziua în care prinţul Eugeniu de Savoya, eroul care a schimbat istoria Europei, elibera cetatea Timişoara după 164 de ani de stăpânire otomană. De atunci şi până în prezent, Timişoara a cunoscut o dezvoltare fără precedent, pe toate planurile, devenind un oraş al premierelor”, se arată încomunicat.
Astfel, Timişoara a fost primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric (1884), a avut primul spital municipal al monarhiei habsburgice (1745) şi tot aici a circulat primul tramvai electric din România (1899). Timişoara este oraşul din care a început Revoluţia din decembrie 1989 şi care are cea mai întinsă arie protejată de monumente istorice din România, cu peste 14 000 de clădiri de patrimoniu.
Aniversarea celor 300 de ani va avea loc în pieţele centrale ale oraşului. Astfel, vineri, 14 octombrie în Piaţa Unirii, de la ora 17.00, va avea loc o expoziţie de arme, veşminte cavalereşti, instrumente specifice perioadei otomane, dispozitive de tortură specifice perioadei medievale, iar de la ora 18.00 va avea loc un spectacol de teatru, muzică medievală şi dansuri, iar de la ora 19.00 în acelaşi loc trupa ”Peregrinii” va susţine un concert.
Sâmbătă, de la ora 12.00, în Piaţa Unirii va avea loc aceeaşi expoziţie de arme, veşminte, instrumente muzicale şi de tortură.
De la ora 20.00, în Piaţa Libertăţii Filarmonica ”Banatul” va susţine un concert simfonic extraordinar cu sute de artişti figuranţi, îmbrăcaţi în costume de epocă.
”După ce trupele ajungeau în Cetatea Timişoarei, prinţul Eugeniu de Savoya ordona ca toţi toboşarii, trompetiştii şi flautiştii să înceapă să cânte muzică veselă. Iar pentru ca acest moment să fie retrăit întrutotul şi acum, după 300 de ani, muzica va răsuna din nou. De astă dată în Piaţa Libertăţii din centrul oraşului”, se arată în comunicat.
Duminică, 16 octombrie, de la ora 11.00, va avea loc, în Piaţa Libertăţii, o paradă de costume medievale şi demonstraţii specifice secolului al XVIII-lea, iar de la ora 19.00 va avea loc un concert susţinut de trupa ”Lupus Dacus”.
În 18 octombrie, pe strada Eugeniu de Savoya, din Timişoara, se vor dezveli două plăcuţe memoriale amplasate pe casa în care a locuit prinţul Eugeniu de Savoya. Casa este situată pe locul fostei porţi de intrare în Cetatea Timişoarei, "Poarta Forforoza”. Prin această poartă au intrat trupele austriece conduse de Eugeniu de Savoya şi i-au alungat pe turci. În urma sistematizării din 1817, "Poarta Forforoza” a fost demolată şi din cărămizile porţii s-a construit o nouă clădire cu două etaje, care păstrează şi acum deasupra intrării imaginea "Porţii Forforoza”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.