Peter Schreier, unul dintre puţinii tenori şi dirijori est-germani de top, a murit la Dresda vârsta de 84 de ani, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Schreier a cântat pe scene importante, de la Berlin la Viena şi New York.

El a trăit în Germania de Est în perioada comunistă, spunând că nu a dorit să părăsească Dresda. 

S-a retras din operă în 2005, dar a continuat să cânte piese germane până când sănătatea nu i-a mai permis. A fost apreciat de critici şi public pentru expresivitatea şi intensitatea interpretării lui.

„O zi fără muzică este o zi pierdută”, spunea el.

Născut pe 29 iulie 1935, în Maissen, fiu al unui dascăl de biserică, el s-a alăturat corului Kreuzchor din Dresda la vârsta de 8 ani.

A debutat în operă în 1959, în spectacolul „Fidelio”, după Beethoven, la Opera de Stat din Dresda. Celebritatea a venit odată cu rolul Belmonte din „Răpirea din Serai”, după Mozart, în 1962.

La începutul anilor 1970, a început să dirijeze. A condus orchestre precum New York Philharmonic şi Vienna Philharmonic.

În ultimii ani de viaţă a trăit alături de soţia lui, la ţară, în apropiere de Dresda. 

„Am cântat destul şi mi-ar plăcea să mă bucur de câţiva ani liniştiţi acum”, a spus el după retragere.

El a murit pe 25 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.