Televiziunea Română va difuza un documentar în premieră despre revolta muncitorilor din Braşov, la împlinirea a 30 de ani de la eveniment. Filmul, intitulat „Braşov 1987 - doi ani prea devreme”, este programat miercuri, de la ora 18.30, la TVR 1, şi de la ora 23.30, la TVR 3 şi TVR Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În istoria românilor sub comunism, revolta de la Braşov are o semnificaţie specială. În acea duminică de la mijlocul lui noiembrie 1987, pentru prima oară, mii de oameni s-au alăturat, într-un mare oraş al ţării, unei demonstraţii de protest împotriva regimului comunist.

Dacă la început au scandat „Vrem banii noştri”, „Vrem pâine”, „Hoţii” sau „Căldură pentru copii”, demonstranţii au făcut la un moment dat saltul către ceva nemaiauzit până atunci: „Jos comunismul”, „Jos Ceauşescu”. Furia oamenilor s-a revărsat asupra sediilor de partid (Comitetul Judeţean şi Comitetul Municipal/ Primăria), pe care le-au devastat. Portretele lui Ceauşescu au fost aruncate în stradă şi distruse. 

„Manifestaţia din 15 noiembrie 1987 a fost primul protest politic de masă din istoria comunistă a României. Evenimentul este aproape necunoscut. Au trecut de atunci 30 de ani. Populaţia României s-a primenit cu o generaţie ce nu cunoaşte mai nimic despre întâmplările şi pătimirile care au marcat profund această societate şi i-au denaturat destinul. Nevoia recuperării memoriei este acută. De aceea am făcut «Braşov 1987 - doi ani prea devreme». Un documentar prin care să le povestim tinerilor de azi ce s-a întâmplat atunci, şi care să rămână ca o dovadă”, a spus regizorul Liviu Tofan, informează TVR.

Documentarul „Braşov 1987 - doi ani prea devreme”, o coproducţie Casa de Producţie TVR şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, a fost proiectat în avanpremieră, în luna august, în cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2017, iar pe 2 noiembrie a avut loc o proiecţie specială a filmului la Muzeul Ţăranului Român.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.