Televiziunea Română va difuza, luni şi marţi, pe posturile TVR 1 şi TVR HD, seria documentară ”Destine în paralel - Supravegheaţi de serviciile secrete/ Parallel Lives- Supervised by The Secret Police” (Slovacia, 2014), de Adam Hanuljak, în care vor fi prezentate cazuri cutremurătoare din istoria europeană recentă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele patru episoade ale seriei vor fi transmise luni, de la ora 21.20 şi 21.50, respectiv marţi, de la ora 21.00 şi 21.30, informează televiziunea publică.

Primul episod este ”Republica Populară Ungară - Psihiatria şi politica”. Cazurile în care cineva era trimis nejustificat într-un spital de boli mintale erau adesea întâlnite în practicile serviciului secret maghiar ÁVH. Unul dintre cei care se foloseau de acest instrument a fost Béla Janikovszky, unul dintre capii ÁVH, responsabil de torturi, bătăi crunte şi execuţii în diferite procese politice.

”Republica Democrată Germană – Epurarea”, al doilea episod, prezintă confesiuni tulburătoare ale celor care au fost închişi în închisorile Stasi, înregistrate în celulele unde unde şi-au pierdut luni sau chiar ani din viaţă, se împletesc cu mărturii ale celor care au acceptat colaborarea cu acest serviciu de poliţie politică, în schimbul unor mici favoruri.

Episodul 3, care va fi difuzat marţi, de la ora 21.00, vorbeşte despre ”Republica Socialistă Slovacă - Sinuciderea ordonată de securitatea statului”. Episodul scoate la lumină moartea preotului Coufal, investigată după 1989, cuprinzând şi declaraţii ale foştilor ofiţeri de securitate. Acesta a fost surprins având strânse legături ilegale cu biserica cehă şi slovacă, dar şi cu Vaticanul sau Viena.

Ultimul episod al seriei documentare ”Destine în paralel - Supravegheaţi de serviciile secrete” programat marţi, de la ora 21.30, ”Republica Socialistă România - Copiii periculoşi: Cazul Mugur Călinescu”, spune povestea unui copil care a ieşit într-o noapte şi a inscripţionat, pe clăridea Comitetului Judeţean de Partid, slogane ca ”Vrem hrană!”, ”Vrem respectarea tuturor drepturilor!”, ”Vrem libertate!”. Fapta lui a ţinut Securitatea ocupată timp de câteva săptămâni, 60-70 de agenţi căutând autorul acelor inscripţionări. Cu atât mai mare a fost şocul atunci când, în faţa ofiţerilor a fost adus un copil. Fusese prins în timp ce scria ”Jos Ceauşescu!”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.