Televiziunea Română va difuza în premieră un documentar despre cei 70 de ani de existenţă ai Teatrului Odeon din Bucureşti, intitulat ”Teatrul Odeon. 70”, sâmbătă, de la ora 12.30, pe TVR 1 şi TVR+, urmând ca cea de-a doua parte a materialului să fie transmisă pe 4 martie, de la aceeaşi oră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentarul ”Teatrul Odeon. 70”, produs de Iulian Foişor, cuprinde reportaje, interviuri, fragmente din spectacolele preluate de Televiziunea Română în decursul anilor şi existente în Arhiva TVR. În plus, conţine filmări de la aniversarea celor 70 de ani ai teatrului, din noiembrie 2016, un moment coregrafic semnat de Răzvan Mazilu, lansarea monografiei Mirunei Runcan, ”Odeon 70”, dezvelirea  busturior  Elenei Deleanu şi al actorului Ştefan Bănică. Filmul include şi câteva declaraţii ale personalităţilor Teatrului Odeon.

Numită iniţial Teatrul Muncitoresc CFR, instituţia teatrală a fost înfiinţată în cartierul Giuleşti, în septembrie 1946, cu premiera ”Clocot”, de Vintilă Rusu Şirianu, în regia lui Ion Aurel Maican. Ulterior şi-a schimbat numele în Teatrul Giuleşti şi, din nou, în 1990, în Teatrul Odeon, informează site-ul TVR.

Teatrul a fost condus de Elena Deleanu, între 1954 şi 1990. Apoi, o scurtă perioadă, a fost condus de Vlad Mugur, care i-a schimbat numele şi i-a reînnoit trupa. La conducerea instituţiei teatrale a urmat Alexandru Dabija, cu reuşite din anii 1990, precum spectacolele ”...au pus cătuşe florilor...”, ”Richard III” şi ”La ţigănci”. De 20 de ani, directorul Teatrului Odeon este actriţa Dorina Lazăr.

Repertoriul Teatrului Odeon a inclus, de-a lungul timpului, creaţii ale regizorilor Lucian Giurchescu, Horea Popescu, Dinu Cernescu, Alexa Visarion, Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu, Alexander Hausvater, Dragoş Galgoţiu, Radu Afrim, dar şi ale coregrafului Răzvan Mazilu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.