Telescopul spaţial Euclid a transmis primele sale imagini în cadrul unei misiuni care promite să descifreze "universul întunecat", potrivit NASA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Misiunea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), în valoare de 1 miliard de euro (850 de milioane de lire sterline), se concentrează pe materia şi energia întunecate, care, împreună, reprezintă 95% din univers, însă natura lor este aproape în întregime misterioasă.

Primele imagini arată în detalii roiurile de galaxii Perseus şi nebuloasa Horsehead şi surprind aproximativ 100.000 de galaxii într-un singur instantaneu, demonstrând capacitatea de neegalat a telescopului de a face observaţii extrem de precise pe o întindere vastă de spaţiu.

În cele din urmă, telescopul, care poate detecta galaxii până la 10 miliarde de ani lumină, îşi propune să creeze cea mai mare hartă cosmică 3D realizată vreodată. Acest lucru va permite astronomilor să deducă distribuţia pe scară largă a materiei întunecate şi să dezvăluie influenţa energiei întunecate în universul timpuriu. Materia întunecată este prezentă în univers şi acţionează ca un lipici cosmic care ţine galaxiile împreună, în timp ce energia întunecată este numele dat unei forţe enigmatice care se crede că accelerează expansiunea universului.

Prof. Carole Mundell, directorul ştiinţific al ESA, a declarat că misiunea, care a fost lansată în iulie, va împinge frontierele cunoaşterii ştiinţifice pe un teritoriu neexplorat "dincolo de Einstein".

În următorii şase ani, Euclid va observa aproximativ 8 miliarde de galaxii în infraroşu şi în lumină vizibilă pe 36% din cerul nopţii. În unele cazuri, lumina provenită de la aceste corpuri îndepărtate va trece pe lângă materia întunecată în drumul său spre Pământ. Atunci când se întâmplă acest lucru, câmpul gravitaţional al Pământului va curba traiectoria luminii, făcând ca galaxiile să apară distorsionate în imaginea finală.

Este posibil ca misiunea să nu răspundă iniţial la întrebarea ce este materia întunecată, dar ar trebui cel puţin să dezvăluie unde se află şi cum se comportă.

Cercetătorii vor observa, de asemenea, mişcarea galaxiilor pentru a construi o imagine precisă a forţelor concurente ale gravitaţiei, care determină galaxiile să se aglomereze, şi ale energiei întunecate, care determină expansiunea accelerată a spaţiului. Astfel, oamenii de ştiinţă vor putea vedea, pentru prima dată, cum acţiona energia întunecată în universul timpuriu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.