Teatrul Evreiesc de Stat a programat, în perioada 21-23 ianuarie, două spectacole care omagiază memoria victimelor Pogromului de la Bucureşti şi a Holocaustului: "Bucureşti 41- tur retur" şi "Luminile ghetoului".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Bucureşti 41- tur retur", cu un scenariu de Andreea Chindriş, Alexa Băcanu şi Alexandru Berceanu, în regia Alexandru Berceanu, a fost programat marţi, de la ora 19.00 (spectacol itinerant), iar "Luminile Ghetoului", scenariul şi regia Andrei Munteanu - joi, de la ora 19.00.

Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare - conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară - acest episod reprezintă unul dintre momentele de apogeu al practicilor antisemite. Tragicul eveniment a fost alcătuit dintr-o serie de acte violente şi crime împotriva evreilor din Capitală. Bilanţul final cuprinde peste 120 de morţi, majoritatea macabrelor asasinate fiind comise în pădurea Jilava - unde au fost înregistraţi 90 de morţi - precum şi la Abator, pe şoselele Fundeni şi Pantelimon. De asemenea, Centrele legionare şi Poliţia Capitalei au fost transformate în adevărate centre de tortură.

Binecunoscut în memoria colectivă este destinul rabinului Herşcu Gutman şi al fiilor săi. Cei trei au fost ridicaţi de la domiciliu de către Poliţia Legionară şi duşi cu forţa în pădurea Jilava, acolo unde cei doi fii ai săi - Iancu şi Iosef Gutman - au  fost executaţi. Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti se numără şi cele materiale, în timpul celor trei zile fiind jefuite şi devastate: Templul evreilor de rit spaniol din strada Negru Vodă, Sinagoga Beyth Hornidraş Vechiu din Calea Moşilor, Templul Podul Mogoşoaia din str. Atena, Templul Coral din str. Sf. Vineri, Templul Fraterna din str. Mămulari şi Sinagoga Mare din str. Vasile Adamache.

Templul Cahal Grande, o bijuterie arhitectonică, a fost complet devastat, arzând complet, în urma incendierii de către comandourile legionare.

Conform datelor Federaţiei Uniunilor de Comunităţi Evreieşti, pagubele materiale includ peste 1.200 de imobile evreieşti, dintre care 25 de temple şi sinagogi din Capitală, care aveau să fie devastate, fie incendiate de trupele legionare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.