Unul dintre spectacolele de marcă din repertoriul Teatrului Dramatic din Galaţi, piesa "Cerere în căsătorie", de A.P. Cehov, în regia lui Felix Alexa, va deschide oficial, pe 17 octombrie, stagiunea Teatrului Naţional de Televiziune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Teatrului Dramatic “Fani Tardini” Galaţi au anunţat, luni, într-un comunicat de presă, că unul din spectacolele de marcă aflate în repertoriul acestui teatru, piesa "Cerere în căsătorie"  va deschide oficial stagiunea Teatrului Naţional de Televiziune.

Potrivit comunicatului, evenimentul va avea loc luni, 17 octombrie 2016, de la ora 21.30, şi va fi transmis pe TVR2 şi pe TVR-HD. "Ne bucurăm să fim noi - Teatrul Dramatic Fani Tardini Galaţi - cei care deschidem porţile stagiunii Teatrului Naţional de Televiziune (2016 – 2017)  cu acest spectacol. Este o onoare, dar, în acelaşi timp, şi o situaţie care ne obligă să menţinem ştacheta valorii producţiilor noastre la acelaşi nivel care ne-a adus în flatanta poziţie de azi. Haideţi luni (17 oct) pe TVR2 şi TVR-HD şi..... în fiecare săptămână la Teatrul Dramatic!!!", se spune în comunicat. 

Premiera spectacolului "Cerere în căstorie" a avut loc în august 2014, unul dintre cei mai valoroşi regizori ai momentului, Felix Alexa, având-o alături pe talentata scenografă, Andrada Chiriac (nominalizată pentru acest spectacol la Premiul pentru cea mai bună scenografie în cadrul Galei UNITER 2015) care au lucrat cu trupa dramaticului gălăţean, iar rezultatele n-au întârziat să apară cu prezenţe la festivaluri, premii şi satisfacţii imense de pe urma audienţei impresionante, dar şi a aprecierilor criticilor de specialitate.

"Cerere în căsătorie" este prima colaborare a trupei gălăţene cu Felix Alexa, iar din distribuţie fac parte actoriii Cristian Gheorghe, Petronela Buda şi Lucian Pînzaru.

"Pentru mine, «Cerere în casatorie» nu este numai «o glumă», aşa cum a numit-o însuşi Cehov. De fapt, şi această denumire trebuie înţeleasă în sensul în care sub titlul uneia din marile lui piese,«Pescăruşul»,Cehov scrisese «comedie». Ironii subtile ale unui geniu. «Cerere în căsătorie», în viziunea mea, este o piesă despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic, excesiv de sensibili şi de o duritate inconştientă. O tragi-comedie. Toată acţiunea se petrece în timp real, şi e fascinant să vezi cum o umanitate dezlănţuită trece prin toate stările posibile, în doar o oră de viaţă. O viaţă concentrată şi minunat de nuanţată. O comedie umană, ce-ţi lasă un gust dulce-amar. Astăzi, când trăim atât de rapid şi intens, iar viaţa trece pe lângă noi în ritm alert, această bijuterie cehoviană ne tulbură pe toţi cu cinismul ei ascuns", afirmă, potrivit sursei citate, regizorul Felix Alexa.

Scrisă în 1888, piesa "Cerere în căsătorie" a cunoscut, încă de la primele reprezentaţii în Sankt-Petersburg şi Moscova, un adevărat succes, devenind repede populară în orăşelele de pe întreg teritoriul Rusiei, potrivit comunicatului.

"Apelul la farsă, adică la un tip de comedie neconsacrat, constituie una din manifestările de seamă ale instituţiei cehoviene. Cu alte cuvinte, Cehov a deplasat o formă de la periferia literaturii spre centrul ei, a realizat un act de consacrare a unui tip de expresie subliterară. După unii cercetători, aceasta ar şi constitui dinamica apariţiei şi a lansării formelor noi în sfera marii literaturi. Cehov a amplificat, în raport cu comedia clasică, distanţa dintre caracterul obiectiv de dramă şi structura de comedie. Substanţa obiectivă a comediei cehoviene este de tragedie, iar structura este de farsă. Deosebirea fundamentală dintre comedia clasică şi cea cehoviană este asociabilă diferenţei dintre dramă şi tragedie. Caracterul episodic al comediei clasice, este înlocuit de o comedie totală. Care însă nu poate fi alimentată de drama unui accident, ci de tragedia unei condiţii. La Cehov, tragedia nu se poate manifesta decât prin farsă, dar farsa nu este un semn al tragediei, ea este tragedia însăşi!", se mai arată în comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.