Subvarianta XBB.1.5 de coronavirus, numită şi Kraken, se răspândeşte mai rapid faţă de tulpinile Omicron dominante în prezent, potrivit Agenţiei UE de control al bolilor, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Există posibilitatea ca această variantă să aibă un efect din ce în ce mai mare asupra numărului de cazuri de COVID-19 în UE, dar nu în luna următoare, deoarece varianta este prezentă în UE la niveluri foarte scăzute", scrie Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în evaluarea recentă a XBB.1.5.

Miercuri, responsabilul OMS, Maria Van Kerkhove, a declarat că Agenţia de sănătate a UE este preocupată de cât de repede înlocuieşte subvarianta Kraken alte variante aflate în circulaţie. În SUA, a trecut de la 4% din cazurile secvenţiate la 40% în câteva săptămâni, potrivit coordonatorului pentru COVID-19 al Casei Albe.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Cu toate acestea, nu se ştie încă dacă provoacă o infecţie mai severă.

ECDC scrie că ritmul ridicat de răspândire este cauzat probabil de capacitatea XBB.1.5 de a evita protecţia sistemului imunitar de infecţii sau vaccinări anterioare. Are, de asemenea, o mutaţie a proteinei sale - partea virusului care se leagă de celulele gazdă - care ar putea oferi un anumit avantaj.

Deocamdată, subvarianta este doar un semnal de alarmă în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri, a spus ECDC, deşi a fost detectată în Danemarca, Franţa, Austria, Ţările de Jos, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia şi Irlanda.

Datele din SUA sugerează că XBB.1.5 se răspândeşte agresiv, cazurile dublându-se la fiecare nouă zile.

Pericolul este ca o explozie de cazuri să coincidă cu un sezon de gripă deja dificil, care pun în dificultate spitalele. În Belgia, autorităţile de sănătate publică au declarat o epidemie de gripă din cauza creşterii numărului de cazuri, vârful fiind aşteptat în trei sau patru săptămâni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.