Corespondenta NPR (National Public Radio) la departamentul de Stat american a fost exclusă din avionul lui Mike Pompeo pentru următorul turneu după un schimb de replici dure între şeful diplomaţiei SUA şi o altă jurnalistă a acestui post, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia corespondenţilor departamentului de Stat, care a anunţat luni decizia, a "protestat" faţă de această "măsură represivă contra National Public Radio", pe care o consideră "inacceptabilă". 

Corespondenta "a fost informată că nu va fi inclusă în deplasare. Nu i-a fost oferit un motiv", a confirmat NPR într-un comunicat. 

Michele Kelemen, o profesionistă respectată care acoperă subiecte despre diplomaţia americană de aproape 20 de ani, ar fi trebuit să-l însoţească, miercuri, în avion, pe secretarul de Stat într-un turneu în Europa şi Asia centrală, dar departamentul de Stat i-a transmis că este exclusă din acest voiaj. 

"Cerem respectuos departamentului de Stat să revină asupra deciziei", a scris preşedintele asociaţiei Shaun Tandon, de altfel corespondent al agenţiei France-Presse, într-un comunicat. 

Mike Pompeo şi-a pierdut cumpătul, vineri, după ce a fost insistent întrebat în timpul unui interviu de o altă jurnalistă a NPR, Mary Louise Kelly, despre cazul ucrainean care stă la baza procesului de destituire a lui Donald Trump. 

Potrivit declaraţiei jurnalistei, după interviu, fără microfon, şeful diplomaţiei americane a strigat la ea zece minute, insultând-o de-a lungul întregii conversaţii. 

Furios că a fost întrebat despre problema ucraineană în timp ce se aştepta doar la întrebări despre Iran, a afirmat ea, Pompeo i-a strigat: "Credeţi că americanii sunt interesaţi de Ucraina?". Şeful diplomaţiei i-a cerut jurnalistei să găsească această ţară pe o hartă a lumii fără frontiere şi nici nume.         

Kiev este chiar următoarea oprire a lui Pompeo din care Michele Kelemen a fost exclusă. 

Sâmbătă, Mike Pompeo a denunţat, într-un comunicat, "o lipsă de integritate" a multor jurnalişti, pe un ton foarte agresiv, acuzând-o pe  Mary Louise Kelly că l-a "minţit". El afirmă că ea s-a angajat ca discuţia post-interviu să rămână "off the record" şi deci nu poate folosi nimic public - ceea ce ea a dezminţit. 

În schimb, secretarul de Stat nu a negat în niciun moment să fi făcut observaţiile agresive dezvăluite de jurnalistă.                 

"Jurnaliştii care scriu despre departamentul de Stat au misiunea de a informa publicul şi de a cere socoteală fiecărei administraţii punând întrebări despre subiecte la zi", a amintit Shaun Tandon, considerând "inacceptabil să pedepseşti un membru al asociaţiei". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.