Un element cheie al sistemului global de circulaţie a curenţilor oceanici, care include curenţii Golfului din Oceanul Atlantic, este la cel mai slab nivel din ultimii peste 1.600 de ani, potrivit rezultatelor unui studiu publicat recent în revista de ştiinţă Nature, scrie CNN.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul a fost realizat de University College London şi Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI). Rezultatele acestuia arată că circulaţia apei în Atlantic se află în scădere încă din anii 1800.

Această tendinţă ar putea amplifica efectele schimbărilor climatice, precum creşterea nivelului apei pe coasta de est a SUA şi condiţii meteorologice instabile în America de Nord, Europa şi nordul Africii, inclusiv creşterea frecvenţei unor fenomene meteorologice extreme precum inundaţii, secetă şi furtuni de iarnă.

Potrivit lui David Thornalley, care a condus acest studiu, cauzele scăderii ritmului acestui sistem „probabil vor continua, din cauza emisiilor continue de dioxid de carbon”.

Acest sistem, „Atlantic Meridional Overturning Circulation” (AMOC), transportă apă caldă, sărată, către nord, din Golful Mexicului către Nordul Atlanticului – Curentul Golfului – unde căldura acesteia este eliberată în atmosferă. Apoi, curenţii de apă ajung în adâncurile oceanului, după care se îndreaptă din nou spre sud, către Antarctic, de unde îşi reiau circuitul.

Potrivit lui David Thornalley, rezultatele studiului arată că AMOC a fost slăbit cu aproximativ 15% sau 20% în ultimii 150 de ani.

AMOC este o parte importantă din sistemul global de transfer al căldurii prin oceanele lumii. 

Încălzirea de la sfârşitul Micii ere glaciare, care a avut loc în urmă cu aproximativ 150 de ani, şi schimbările climatice recente au fost atribuite perturbării sistemului AMOC.

Studiul arată că perioade de încălzire globală, care rezultă în topirea gheţii din Oceanul Arctic, perturbă sistemul AMOC printr-un aflux de apă dulce.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.