O înregistrare de tip timelapse în care activitatea Soarelui este surprinsă pe durata unui an a fost difuzată, miercuri, de NASA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile folosite pentru realizarea materialului au fost realizate pe parcursul anului 2015 de satelitul NASA Solar Dynamics Observatory.

”Ceea ce se vede în video sunt imagini realizate de Solar Dynamic Observatory. Toate dinamicile şi activităţile care au loc pe coroana astrului reprezintă de fapt atmosfera Soarelui – adică ceea ce studiez eu acolo”, îşi începe explicaţia Nicholeen Viall, un fizician de la NASA, care prezintă filmuleţul.

Pe parcursul celor 6 minute şi 30 de secunde, cât durează video-ul, cercetătoarea de la NASA oferă o serie de detalii despre astru şi activitatea solară care are loc într-un an.

Satelitul SDO a captat imagini cu Soarele în ultimii şase ani, dar abia în 2015 a stat orientat spre soare în fiecare zi a anului, permiţând realizarea acestui timelapse. Oamenii de ştiinţă folosesc imaginile astfel obţinute pentru a observa anumite turbulenţe care ar putea afecta şi Terra, aşa cum sunt exploziile solare sau rafalele de plasmă şi gazele emise din atmosfera Soarelui.

Solar Dynamic Observatory a fost conceput pentru a fi funcţional timp de cinci ani, dar la mai bine de un an după expirarea termenului la care ar fi trebuit scos din uz, încă mai trimite imagini de foarte bună calitate către baza din New Mexico. SOD transmite imagini în timp real, iar cantitatea acestora este atât de mare încât ar putea umple câte un CD de 640 M la fiecare 32 de secunde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.