Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel la redublarea vigilenţei în timpul sărbătorilor de sfârşit de ani, în contextul în care numărul deceselor săptămânale a crescut cu 60% în ultimele şase săptămâni, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Anotimpul sărbătorilor este un moment de relaxare şi sărbătoare, dar nu trebuie să ne relaxăm vigilenţa. Sărbătoarea se poate transforma foarte rapid în doliu dacă nu ne luăm măsuri de precauţie", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferinţa de presă. 

Persoanele care trăiesc într-o regiune cu transmitere mare, a adăugat el, trebuie să analizeze cu foarte mare atenţie proiectele pentru sărbători pentru a asigura siguranţa tuturor: "Acesta ar fi cel mai frumos cadou pe care îl puteţi face, cadoul sănătăţii, al vieţii, al dragostei, al bucuriei şi speranţei". 

Multe ţări europene au raportat vineri niveluri "foarte ridicate" ale infectărilor cu Covid-19 în apropierea Crăciunului, în momentul în care epidemia este în creştere mai mult ca niciodată în Statele Unite. 

"De-a lungul ultimelor şase săptămâni, numărul deceselor săptămânale a crescut cu circa 60%", a afirmat şeful OMS, precizând că mare parte dintre cazuri şi decese sunt în Europa şi pe continentul american.                

De partea sa, Maria Van Kerkhove, responsabil cu gestionarea pandemiei la OMS, a subliniat diferenţe regionale. 

"Creşterea de 60% de decese în cursul a şase săptămâni nu este uniform repartizată în lume", a spus ea, cu o creştere de aproape 100% în Europa, de 54% pe continentul american, de 50% în Africa, de 15% în Pacificul occidental, de 10% în Mediterana orientală şi de 7,5% în Asia du Sud-Est.

În ciuda sosirii vaccinurilor în unele ţări, "virusul circulă" şi mare parte din populaţie poate să fie încă infectată, a insistat ea. 

"Situaţia mondială este instabilă pe plan epidemiologic", a adăugat responsabilul pentru situaţii de urgenţă sanitară la OMS, Michael Ryan, solicitând ţărilor să crească numărul testelor. 

Pentur a evita ca ţările cele mai bogate să nu cumpere toate dozele de vaccinuri care în primele luni nu vor fi disponibile decât în cantităţi limitate, OMS a pus la punct un mecanism care trebuie să permită distribuirea vaccinurilor şi eventual a altor tratamente în mod echitabil.     

"Deja aproape un miliard de doze din trei vaccinuri-candidat au fost obţinute" în cadrul acestui sistem la care participă 189 de ţări, a explicat directorul general al OMS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.