O parte dintre artiştii Filarmonicii "Banatul" din Timişoara au anunţat că intră în grevă, nemulţumii de conducerea instituţiei, în timp ce directorul Ioan Gârboni spune că spectacolul de deschidere a stagiunii va fi schimbat din cauza situaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul Filarmonicii "Banatul" din Timişoara, Ioan Gârboni, a anunţat, pe Facebook, că o parte dintre artiştii de la filarmonică se află în grevă, iar spectacolul de deschidere a stagiunii va fi schimbat.

"Astăzi 5 Octombrie 2018, deschidem o nouă stagiune a Filarmonicii Banatul Timişoara, cu o tristeţe în suflet. Deşi pe scenă se află un număr de colegi din orchestră şi cor, NU putem cel puţin azi să avem un concert simfonic demn de o deschidere de stagiune. Din 191 de angajaţi ai filarmonicii, o treime (62 persoane) au hotărât să declanşeze greva. Astfel 42 de colegi din orchestră, 9 colegi din cor şi 5 din personal auxiliar şi administrativ sunt în grevă, dar şi 15 colegi în concediu medical, (probabil răpuşi de această gripă tomnatică), ne-au făcut să luăm decizia schimbării programului. Nedorind să improvizăm un concert ad hoc, nereprezentativ pentru noi, am hotărât împreună cu Primăria să vă oferim un extraordinar recital al solistului nostru din această seară, Ştefan Horvath, concertmaestru al Orchestrei din Bassel-Elveţia, acompaniat la pian de solistul filarmonicii nostre, Dragoş Mihăilescu", a scris Gârboni pe Facebook.

Gârboni a mai anunţat că spectatorii nemulţumiţi pot returna biletele şi îşi vor primi banii înapoi şi a promis că problema va fi rezolvată împreună cu Primăria Timişoara.

Primarul Nicolae Robu a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că legea trebuie respectată, că artiştii au dreptul la grevă, dar că un sindicat nu poate schimba un director de instituţie, la Timişoara.

"Toată lumea trebuie să acţioneze cu respectarea legii. Am stat de vorbă cu protestatarii şi un lucru vreau să fie clar: în România de astăzi, în Timişoara de astăzi, un director de instituţie nu o să fie pus de niciun sindicat şi nu va fi dat jos de un sindicat. Cine e director şi cine nu e director nu stabileşte un sindicat. Vom vedea ce se va întâmpla. Nici refuzul unora de a apărea în spectacole duminica pentru că trebuie să meargă la biserici nu mi se pare în regulă. În principiu, trebuie să fie clar şi pentru director şi pentru ceilalţi că trebuie să acţionăm cu respectarea legii", a declarat Nicolae Robu.

Primarul a precizat că artiştii de la Filarmonica din Timişoara s-au retras de la negocierile unui contract colectiv de muncă, în trecut, iar acum au solicitat o nouă negociere, însă directorul instituţiei se află momentan în concediu medical, acesta fiind principalul motiv al grevei.

Totodată, nemulţumirile artiştilor privind conducerea instituţiei sunt mai vechi. O parte dintre angajaţi s-au declarat nemulţumiţi de comportamentul şefului instituţiei, dar şi de nerespectrea unor drepturi, precum plata unor prestaţii, sau de faptul că li s-a cerut să cânte fără să apară pe afişe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.