Societatea Română de Televiziune (SRTv) a transmis, vineri, un punct de vedere referitor la conflictul cu realizatorul TV Dragoş Pătraru, menţionând că îşi rezervă dreptul legal de a acţiona pentru a proteja imaginea instituţiei şi că prin difuzarea ediţiilor recente ale emisiunii „Starea Naţiei”, în care este criticată conducerea societăţii, televiziunea publică a dovedit că asigură libertatea de exprimare şi promovează pluralitatea de opinii, conform misiunii sale publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ca urmare a articolelor apărute în mediul online şi a afirmaţiilor făcute de dl. Dragoş Pătraru în emisiunea «Starea Naţiei», difuzată pe TVR 1, de luni până joi, de la ora 22.30, SRTv face următoarele precizări: Televiziunea Română asigură libertatea de exprimare şi promovează pluralitatea de opinii, conform misiunii sale publice. Dovada acestui fapt este tocmai difuzarea pe post, pe unul dintre canalele sale principale, a recentelor ediţii ale emisiunii «Starea Naţiei», în care este satirizată sau criticată conducerea societăţii”, a transmis televiziunea publică.

În punctul de vedere al SRTv este menţionat că, la fel ca în orice altă companie, relaţiile contractuale trebuie respectate de ambele părţi, fie că este vorba despre proprii angajaţi, de colaboratori sau de alţi parteneri externi. 

„În acest context, ne rezervăm dreptul legal şi firesc de a acţiona pentru a proteja imaginea instituţiei, în deplin respect pentru telespectatorii noştri şi pentru misiunea publică încredinţată. Managementul SRTv încurajează libera exprimare în interesul publicului telespectator şi are permanent în vedere informarea corectă şi echilibrată a acestuia, precum şi prezentarea obiectivă şi imparţială a realităţilor vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale”, a mai transmis TVR.

Dragoş Pătraru a anunţat, în ediţia de joi seară a emisiunii sale, „Starea Naţiei”, că a sesizat Comisia de Etică a Societăţii Române de Televiziune în legătură cu ceea ce el şi echipa sa consideră că sunt încercări de cenzură, intimidare şi hărţuire la adresa lor din partea conducerii televiziunii publice.

Acest anunţ vine după ce într-o altă ediţie din această săptămână a emisiunii „Starea Naţiei”, Dragoş Pătraru a spus că va dezvălui nereguli din Televiziunea Română, în urma desfăşurării unei anchete de presă care vizează subordonarea politică a TVR, amestecul brutal al conducerii în procesul editorial, precum şi cheltuirea fără discernământ şi cu rea voinţă a banului public. Realizatorul TV a precizat atunci că el şi echipa lui nu vor mai accepta să producă emisiunea „Starea Naţiei” la televiziunea publică după încheierea prezentului sezon, dacă lucrurile nu se vor schimba.

Luni seară, realizatorul TV a declarat, la finalul emisiunii sale, că a fost înştiinţat în scris de „conducerea superioară” că va fi scos de pe post dacă „va mai vorbi prostii” în acest program. În replică, preşedintele - director general al TVR Doina Gradea a declarat, marţi, pentru agenţia de presă News.ro, că Dragoş Pătraru nu a fost ameninţat de nimeni din conducerea Televiziunii Române şi că realizatorul TV are un contract care conţine „clauze diverse" şi care trebuie respectat de ambele părţi, dar a precizat că în niciun caz nu este vorba despre restricţii privind subiectele sau modul de abordare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.