Spectacolul ”Brâncuşi împotriva Statelor Unite”, realizat iniţial de Éric Vigner pentru a 50-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon în iulie 1996 şi reluat în ianuarie 1997 pentru inaugurarea atelierului Brâncuşi de la Centrul Pompidou din Paris, va fi prezentat sâmbătă, la Bucureşti, de la ora 19.30, la sala Studio a Teatrului Odeon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Producţia este realizată de Teatrul Odeon şi Compania Suzanne M din Franţa. Din distribuţie fac parte actorii Mugur Arvunescu, Richard Bovnoczki/ Silvian Vâlcu, Mircea N. Creţu, Marius Damian, Elvira Deatcu, Laurenţiu Lazăr, Relu Poalelungi, Virginia Rogin, Oana Ştefănescu, Carmen Tănase. 

În 1926, când mai multe sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi au fost aduse din Europa în Statele Unite, printre care şi Pasărea în spaţiu, vameşii americani s-au grăbit să le încadreze în categoria ”ustensile de bucătărie şi echipament spitalicesc“, aplicând tarifele corespunzătoare. Indignat, Brâncuşi a contestat această decize funcţionărească nu atât din cauza taxelor vamale, cât din cauza obtuzităţii cu care era întâmpinată în America arta modernă. Aşa a pornit un proces istoric, care s-a judecat în 1928, punând faţă în faţă viziuni diferite despre artă, abordări birocratice şi dorinţa puternică a lui Brâncuşi de a demonstra că arta poate stârni emoţii chiar şi prin intermediul unui ”obiect neidentificabil“. Din actele acestui proces s-a născut o piesă de teatru.

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din Franţa, Institutul Francez, Region Bretagne, Ambasada Franţei în România. 

Următoarele reprezentaţii sunt programate pe 11, 15 şi 16 decembrie, de la ora 19.30, la Sala Studio.

Premiera spectacolului va fi precedată de lansarea cărţii ”Brâncuşi împotriva Statelor Unite. Carte-program realizată de George Banu”, de Éric Vigner şi publicată la Curtea Veche Publishing.

Lansarea cărţii va avea loc în prezenţa ambasadorului Franţei în România, François Saint-Paul, a regizorului Éric Vigner, a teatrologului George Banu, a redactorului-şef Cătălin Strat (Curtea Veche Publishing), şi a artistului plastic Mircea Cantor, realizatorul vizualului pentru acest proiect, iar în deschidere va vorbi Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon.

Spectacolul ”Brâncuşi împotriva Statelor Unite” a fost realizat iniţial de Éric Vigner pentru a 50-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon în iulie 1996 şi a fost reluat în ianuarie 1997 pentru inaugurarea atelierului Brâncuşi de la Centrul Pompidou din Paris.

În aprilie 2013 a fost recreat ca spectacol lectură în Sala Matisse de la Muzeul de Artă Modernă din Paris, iar în 2015 a fost prezentat la Passerelle, Centrul de artă contemporană de la Brest.

Éric Vigner a studiat mai întâi artele plastice şi apoi arta dramatică la l’École de la Rue Blanche şi la Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique din Paris. În 1990 a fondat Compania Suzanne M. Primul său spectacol montat a fost La Maison d’Os de Roland Dubillard. În 1993 a întâlnit-o pe Marguerite Duras şi i-a adaptat pentru teatru cartea ”La Pluie d’été”, cu care a făcut  turnee în toată Franţa şi în Rusia. În 1996 a fost numit director al CDDB-Théâtre de Lorient, Centre Dramatique National, pe care îl va conduce timp de 20 de ani.

În 2002 montează la Comédie-Française ”Savannah Bay” de M. Duras, iar în 2004 ”La Bête dans la jungle”, la Centrul Kennedy din Washington. În 2006, pentru a 60-a ediţie a Festivalului de la Avignon, creează ”Pluie d’été à Hiroshima”.

La Teatrul Naţional din Seul (Coreea) realizează o adaptare după ”Burghezul gentilom”, pe care o reia la Opera comică din Paris în 2006.  În 2007 pune în scenă ”Bărbierul din Sevilla” la Teatrul Naţional din Tirana (Albania), pe care îl reface la Théâtre de Lorient în 2009 şi cu care pleacă în turneu în India în 2011. 

Ca regizor de operă a fost atras de repertoriul baroc: ”La Didone de Cavalli” (Opera din Lausanne, 2000), ”L’Empio punito” de Melani (Festivalul Bach din Leipzig, 2003) şi ”Antigona de Traetta” (Théâtre du Châtelet din Paris, 2004). 

În 2014, în cadrul Festivalului ”Mettre en scène” de la Rennes, Vigner realizează ”Tristan”, primul său text, variaţie liberă şi contemporană în jurul mitului lui Tristan şi al Isoldei, care a fost publicat la editura Solitaires Intempestifs. ”Tristan” reprezintă prima parte dintr-o trilogie dedicată ritualurilor de dragoste şi moarte, urmat de ”Partage de Midi” de Claudel şi ”Vice-consulul” de M. Duras. După ce a regizat Iluzia comică de Corneille pentru inaugurarea CDDB acum 20 de ani, a recreat acest spectacol cu ocazia încheierii mandatului său de director al Centrului Dramatic Naţional Lorient.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.