Spectacolul-lectură ”Crăciun la palat”, după Pascal Bruckner, va avea premiera mondială la Undercloud 2016, festival care va avea loc în perioada 22 - 31 august, la Arcub Gabroveni, şi la care autorul francez, dramaturgul Matei Vişniec şi regizorul Mihai Măniuţiu sunt invitaţi de onoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent Undercloud aduce, pe lângă cele peste 40 de spectacole româneşti şi internaţionale, mzi mulţi invitaţi de prestigiu din sfera teatrului românesc şi internaţional, spun organizatorii.

Scriitorul francez Pascal Bruckner lansează, la Undercloud, ”o comedie politică de situaţie, care face aluzie la Franţa contemporană, dar care ale cărei implicaţii sunt valabile pentru orice context, inclusiv pentru cel haotic şi tulbure al României de azi”, potrivit organizatorilor. 

Piesa va fi transpusă de Chris Simion într-un sectacol-lectură, care adună o distribuţie de prestigiu formată din Pascal Bruckner, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivaşcu şi Vlad Logigan.

Pascal Bruckner, romancier faimos prin scrieri precum ”Luni de fiere”, ”Casa îngerilor”, ”Fanaticii apocalipsei”, este preşedinte onorific al Companiei D’AYA, încă din 1999, când Chris Simion a pus bazele acesteia.

Undercloud 2016 dedică un focus DADA, cu ocazia centenarului celebrei mişcări de avangardă iniţiate de Tristan Tzara.

Invitatul special în cadrul acestui focus este dramaturgul Matei Vişniec, iar patru montări, din ţară şi din străinătate, după piese scrise de el vor fi prezentate în festival: Chris Simion va realiza un spectacol-lectură după ”Cabaretul Dada”, regizorul Alexandru Nagy prezintă spectacolul ”Buzunarul cu pâine”, Eric Deniaud, de la compania Collectif Kahraba (Franţa-Liban), vine cu spectacolul de marionete pentru adulţi ”Voix dans le noir” (după ”Omul-pubelă sau Teatrul descompus”), iar trupa Teatrului ”Eugen Ionescu” din Republica Moldova prezintă spectacolul ”Istoria comunismului repovestită pentru bolnavii mintal”.

Începând cu ediţia din 2015, Undercloud a inclus în palmares premiul Teatru Liber - Under Any Cloud, acordat unui teatru de stat sau unui artist din sfera teatrului de stat, pentru contribuţia sa la promovarea actorilor tineri. Anul acest, premiul îi va fi acordat lui Mihai Măniuţiu, directorul Teatrului Naţional din Cluj Napoca, pentru susţinerea constantă pe care o oferă tinerilor artişti şi pentru oportunităţile de dezvoltare pe care le oferă acestora.

Mihai Măniuţiu este regizor, profesor şi autor de beletristică şi de critică de teatru şi este cunoscut pentru spectacole precum ”Richard al II-lea”, ”Experimentul Iov”, ”Lecţia”, ”Timon din Atena”, fiind câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale. 

Un bilet pentru un spectacol din cadurl festivalului costă 35 de lei. Tichetele pot fi cumpărate online, de pe bilete.ro, iar începând cu 17 august vor fi puse în vânzare şi la casa de bilete Arcub-Gabroveni.  

Undercloud se desfăşoară sub egida programului european ”Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

Undercloud, eveniment organizat de Asociaţia Mişcarea Undercloud, cu sprijinul Arcub, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, susţine Bucureşti 2021 - Oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.