Una dintre cele mai mari trupe de circ contemporan din lume, Circus Cirkor, din Suedia, va susţine la Timişoara mai multe reprezentaţii, unele gratuite pentru elevi, evenimentul făcând parte din programul "Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021". Spectacolul abordează tema migraţiei, inspirată dupa ce această ţară s-a confruntat cu un val de refugiaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, de la ora 11.00 şi de la ora 13.00, la Sala Olimpia din Timişoara, vor avea loc spectacolele gratuite, pentru elevi. iar joi, vineri şi sâmbătă, de la ora 20.00, Circus Cirkor va susţine spectacole pentru publicul larg, preţul biletelor variind între 40 şi 100 de lei.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că acesta este primul eveniment de mare anvergură lansat de la momentul candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană.

"Am avut un dosar de candidatură conţinând un proiect în cadrul căruia au fost asumate o mulţime de obiective culturale, de interes pentru oraşul nostru, dar şi obiective din zona infrastructurală. În ce ne priveşte, suntem în grafic, ne-am făcut temele, ni le vom face în continuare. Sperăm să îşi facă temele şi Guvernul României pentru că există angajamente luate şi de Guvern în privinţa finanţării unor obiective. Dincolo de ce avem angajat pentru perioada următoare, vom face o mulţime de alte lucruri atât până în 2021, cât şi în 2021 şi după aceea. Una sunt angajamentele pe care trebuie să le onorăm şi alta e tot ce vom face în plus pentru a da consistenţă la maximum ce putem face în oraşul nostru, iar pe de altă parte vom face tot ce ne stă în putinţă pentru modernizarea oraşului”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei, într-o conferinţă de presă.

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 spun că prin astfel de evenimente vor să implice oamenii în actul cultural.

"Astăzi promovăm primul eveniment: circul. Timişoara 2021 are o misiune foarte specifică, aceea de a nu repeta în mod necesar activităţi sau spectacole care au loc în mod obişnuit în oraş, care sunt binevenite şi au loc şi de acum încolo. Timişoara 2021, în schimb, trebuie să vină cu iniţiative noi, chiar cu riscuri de a introduce genuri noi de manifestare artistică, să provoace publicul. Timişoara 2021 trebuie să spargă gheaţa. De acea am optat în deja primul an al implementării programului pentru o formă artistică mai puţin obişnuită, a circului contemporan. Nu e un circ cu animale, clovni sau acrobaţii în modul clasic. Circul contemporan exclude animalele. A apărut ca gen artistic în anii ’70 şi combină acrobaţia contemporană cu forme de artă performativă. Îmbină teatrul, dansul, muzica, arta stradală într-o nouă expresie artistică”, a explicat directorul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, Simona Neumann.

Spectacolul de la Timişoara al Cirkus Cirkor se numeste „Limits” şi abordează tema migraţiei şi a refugiaţilor. Tema a fost inspirată dupa ce Suedia, ţara din care provine trupa de circ, s-a confruntat cu un val de migranţi. Directoarea circului a fost impresionată de drama oamenilor care îşi căutau adăpost în altă ţară şi a înfiinţat un cămin pentru refugiaţi. Şi pentru că locurile în cămin s-au ocupat rapid, cea care a înfiinţat acest centru şi-a dat seama că s-a ajuns la limită. De aici şi titlul spectacolului care va avea loc la Timişoara.

Prin acest spectacol, cei de la Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană vor să educe publicul din Timişoara care este obişnuit cu spectacole gratuite.

"Vrem să încercăm să testăm gustul publicului. Am ales circ tocmai pentru a testa gustul publicului, să avem timp să formăm. Publicul din Timişoara este obişnuit cu evenimente de artă stradală. Circul contemporan aduce acest element, dar aduce şi altele în plus. Este un test şi de a educa publicul timişorean că arta costă bani. Acest spectacol se vinde foarte scump în Occident. Pot să vă spun că deja 80 la sută dintre bilete au fost deja vândute pentru spectacolele din Timişoara”, a mai spus Simona Neumann.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.