În Slovacia, premierul desemnat Igor Matovic, câştigător al recentelor alegeri din 29 februarie, îşi menţine promisiunea de a "face curăţeni în cea mai radicală lume", scrie La Repubblica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un val de arestări fără precedent a avut loc în ultimele ore în Slovacia. Treisprezece judecători de rang înalt, inclusiv actualul preşedinte interimar al Curţii Supreme şi un fost subsecretar din Justiţie, au fost arestaţi şi sunt suspecţi de legături cu Marian Kocner, oligarhul prieten al fostului premier Robert Fico. 

Kocner este judecat împreună cu secretara şi ucigaşii angajaţi de el în februarie 2018 să-l ucidă pe jurnalistul de investigaţie Jan Kuciak şi pe logodnica acestuia Martina Kusnirova. 

Arestările magistraţilor sunt fără precendet în istoria Slovaciei democrate. 

"Operaţiunea Furtuna" a fost lansată pe întreg teritoriul ţării de echipe speciale ale Poliţiei. 

Acuzaţiile aduse, citite în mandatele de arestare, sunt de "corupţie agravantă, obstacole în anchetele justiţiei, legături cu organizaţii criminale". 

Toţi cei 13 arestaţi vor fi judecaţi direct de Curtea Constituţională Slovacă, având în vedere gravitatea cazului. Nu sunt excluse noi arestări pentru "a face curăţenie în instituţii", aşa cum a promis Igor Matovic alegătorilor şi cetăţenilor. 

Într-o convorbire telefonică interceptată de departamentele speciale după asasinatul jurnalistului de investigaţie, oligarhul Marian Kocner a ameninţat-o de moarte pe subsecretara din Ministerul Justiţiei de atunci Monika Jankovska dacă nu face totul pentru a acoperi ancheta. "Fă ce trebuie să faci, altfel vei avea acelaşi destin ca Kuciak", au fost cuvintele oligarhului. 

Asasinatul lui Jan şi al Martinei a stârnit un val de proteste anticorupţie şi antioligarhi în rândul societăţii civile. Fico a fost nevoit să demisioneze. Militanta anticorupţie Zuzana Caputová a fost aleasă preşedinte al ţării. 

Jan Kuciak şi logodnica sa Martina Kusnirova au fost ucişi acasă, în februarie 2018, în timp ce jurnalistul se pregătea să publice o anchetă despre presupuse legături între politicieni slovaci şi mafia italiană şi despre fraude la fonduri agricole europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.