Scriitoarea Aurora Cornu, prima soţie a lui Marin Preda, a murit la Paris, la vârsta de 89 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aurora Cornu s-a născut la 6 decembrie 1931, în comuna Proviţa de Jos, din judeţul Prahova. A absolvit Şcoala Literară Mihai Eminescu de la Bucureşti. A început să scrie versuri de la 14 ani. În perioada 1967 şi 1978 a colaborat la emisiunea literară a Monicăi Lovinescu, de la Europa Liberă.

În 1970, Aurora Cornu a jucat în filmul lui Eric Rohmer, „Le Genou de Claire“, nominalizat la Globurile de Aur.

Figurează în „L’Histoire des Littératures Etrangères“ (colecţia la Pléiade). Între 1954 şi 1959 a fost căsătorită cu scriitorul Marin Preda. 

"Sunt foarte marcată, am fost foarte bune prietene, scriam o carte despre ea. Am vorbit cu ea cu puţin timp înainte de a fi internată în spital, urma să mă duc să o văd. Anul trecut, din cauza carantinei, nu am putut să o văd. Aşteptam amândouă să pot călători din nou fără restricţii", a transmis, pentru News.ro, scriitoarea şi traducătoarea Mariana Sipoş. 

Într-un interviu, publicat în revista Caligraf, Mariana Sipoş a vorbit despre omul Aurora Cornu: "L-am cunoscut pe Marin Preda graţie ultimei soţii, Elena Preda, iar apoi am cunoscut-o pe prima soţie, graţie lui Marin Preda. În 1978, aflând că voi face o călătorie în Spania, cu tranzit prin Paris, Marin Preda mi-a dat adresa şi numărul de telefon al Aurorei. La mulţi ani după divorţ, amândoi recăsătoriţi, rămăseseră în relaţii foarte-foarte bune. La Clubul de Proză amintit, Aurora a mărturisit că am fost singura persoană trimisă de Marin Preda la ea, fapt care a însemnat cea mai bună recomandare posibilă (...). Pe Aurora am vizitat-o de fiecare dată când treceam prin Paris, ne-am văzut chiar şi în momentele grele ale existenţei ei, când soţul (Aurel Cornea, n.r), inginer de sunet la televiziunea franceză, era sechestrat în Liban sau la numai câteva luni după moartea lui. Şi după 1989, ori de câte ori venea ea în România, una din primele ei vizite era la noi acasă. Un om excepţional, o femeie pe care nu poţi să nu o îndrăgeşti şi să nu te simţi privilegiat că poţi sta în preajma ei...". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.