O "compoziţie abandonată" de Leonardo da Vinci a fost descoperită dedesubtul uneia dintre cele mai comentate picturi ale artistului, "Fecioara între stânci", care va fi piesa centrală a unei expoziţii dedicate maestrului Renaşterii la National Gallery din Londra, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

National Gallery, care găzduieşte o "explorare imersivă" a operei artistului, a găsit o versiune neterminată a tabloului "Fecioara între stânci", în urma unor cercetări. 

Experţii galeriei londoneze au găsit schiţa iniţială a tabloului cu figurile îngerului şi a copilului Iisus, cu "diferenţe semnificative faţă de cum arată în pictura terminată". 

O echipă formată din şase experţi care au folosit tehnici de ultimă oră pe compoziţie, în ianuarie, a identificat faptul că liniile erau realizate dintr-un material care conţine zinc. Acestea au putut fi văzute în macro-fluorescenţă cu raze x şi cu infraroşii pentru imagistică hiperspectrală, aceeaşi tehnologie care a fost folosită de puşcaşii marini americani pentru a cartografia vila lui Osama bin Laden din Pakistan, în 2011. 

Potrivit lui Martin Clayton, directorul Secţiei de desene şi tipărituri de la Fondul Colecţiei Regale, aceasta este o "schiţă făcută rapid de Leonardo; este cea mai bună apropiere la care putem ajunge de Leonardo în timpul vieţii". "Ar putea fi ceva nesemnificativ din punct de vedere al unei opere de artă, dar este extrem de important din punct de vedere al omului însuşi". 

"Leonardo: Experience A Masterpiece" va putea fi văzută la National Gallery din Londra din 9 noiembrie 2019 până în 12 ianuarie 2020. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.