Hora de Sânziene va deschide, vineri, sărbătoarea internaţională a iei, la Sibiu, la care sunt aşteptaţi peste 2.000 de participanţi şi unde vor avea loc, până duminică, expoziţii la muzeul Astra, ateliere de împletit cununi, plimbări cu mocăniţa pe Valea Hârtibaciului, concerte, conferinţe şi alaiuri de fete şi femei, care vor traversa pieţele pe biciclete împodobite cu flori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul, coordonat de comunitatea La Blouse Roumaine, începe vineri, în Piaţa Mică a Sibiului, la ora 14.00, cu ceremonialul de sânziene al cununei şi secerişului, legende povestite şi cântate de Florin Vasilică, şi va continua în Dumbrava Sibiului, la muzeul în aer liber, iar, mai apoi, fie cu mocaniţa pe Valea Hârtibaciului sau, mai târziu, fie la un picninc la Târgul de la Ţară, care va fi organizat la muzeul Astra din Sibiu. 

Ziua Iei de la Sibiu va fi organizată, anul acesta, în parteneriat cu evenimentul similar de la Baia Mare. Pe 24 iunie, iubitorii de tradiţii din Baia Mare se vor reuni în Parcul Regina Maria, începând de la ora 18.00, pentru a purta ia şi pentru a demonsta că acest veşmânt este viu, funcţional, contemporan. 

Ca orice veşmânt tradiţional, ia constituie o secvenţă a memoriei colective iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul şi prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui loc. Modelele iilor româneşti sunt obiect de studiu antropologic, arhitectura lor, sursă de creativitate a designerilor.

”Ia a trecut, acum un secol, hotarul satului, a devenit veşmânt regal graţie reginelor României, apoi a ajuns să fie purtată de celebrităţi din toată lumea”, a spus Iulia Gorneanu, reprezentant al Galeriei Galateca din Bucureşti.

”Ziua Iei” este sărbătorită în întreaga lume la 24 iunie, un eveniment iniţiat, în urmă cu trei ani, de comunitatea online ”La Blouse Roumaine”, condusă de Andreea Tănăsescu.

”Este cel de-al treilea an în care organizăm sărbătoarea minunatei cămăşi româneşti la Sibiu, un eveniment care a avut un uriaş succes la precedentele ediţii. Anul trecut, în ciuda vremii, cu ploaie torenţială, am avut o participare record de aproape 6.000 de persoane numai la evenimentele organizate la Muzeul Astra”, a spus Mirela Iancu, director de marketing cultural, într-o conferinţă de presă, organizată la Muzeul Astra din Sibiu. 

Fetele cochete îşi vor împodobi bicletele cu flori şi vor străbate pieţele din Sibiu, copiii vor purta ie în ultima zi de şcoală, toate femeile din zona Sibiului vor merge în port popular la birou, iar în muzee se vor organiza dezbateri şi conferinţe având ca generoasă temă portul tradiţional românesc şi traducerea sa în cod urban, contemporan.

“Vor fi nenumărate provocări online, printre care şi aceea de a ne schimba fotografia de profil pe reţelele de socializare, măcar pentru o zi, pentru a sărbători astfel Ziua Iei care, iată, a devenit cu adevărat o sărbătoare internaţională, recunoscută ca atare şi de alţii, de vreme ce primarul oraşului Washington, Muriel Bowser, a proclamat, în urmă cu două zile, data de 24 iunie drept «Ziua Universală a iei» în Washington, D.C, răspunzând astfel demersurilor Ambasadei României în SUA”, a spus Elena Lotrean, director al companiei Future Capital din Sibiu, iniţiator şi coordonator al comunităţii “Ia Sibiu”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.