Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România Liberă, justifică, vineri, pe Facebook, decizia de a renunţa la Mălin Bot, dar şi la Ondine Gherguţ, spunând că motivul este "cât se poate de obiectiv" - necesitatea unor reduceri financiare pentru a putea rezista. Cei doi jurnalişti afirmă însă că au fost disponibilizaţi pentru participarea la protestul de la Timişoara, respectiv pentru ”apărarea anticorupţiei şi a DNA”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Redacţia România liberă este o echipă mai mică începând de ieri. Ne-am despărţit de doi oameni: Mălin Bot şi Ondine Gherguţ. Sunt doi jurnalişti cunoscuţi la care am renunţat cu regret. Aşa că nu vă aşteptaţi să vă spun ceva rău despre ei. Motivul despărţirii este cât se poate de obiectiv: trebuia să facem reduceri financiare ca să rezistăm. Nu e uşor, ştiu, dar aşa funcţionează economia de piaţă. Nu putem trăi la nesfârşit din banii primiţi de undeva. Aşa că a trebuit să iau această decizie grea. Au plecat Mălin şi Ondine, dar au rămas Răzvan Chiruţă, Cătălin Prisacariu, Mircea Marian, Mihai Duţă, Silviu Sergiu, Petre Bădică şi toţi ceilalţi”, a scris Sabin Orcan pe Facebook, vineri.

Sabin Orcan a amintit că joi a decis şi închiderea ediţiei tipărite a revistei de satiră Academia Caţavencu şi a revistei Căminul şi că, prin urmare, va renunţa şi la o parte din angajaţii acestor două redacţii.

”Ca dovadă ca suntem într-o criză financiară, tot ieri am decis să închidem ediţia tiparită a Academiei Caţavencu şi a revistei Căminul. Şi, evident, vom renunţa şi la nişte angajaţi din aceste redacţii. Repet, sunt măsuri excepţionale, pe care nu le-am fi luat dacă nu am fi avut probleme financiare”, a mai scris Sabin Orcan.

Directorul editorial al ziarului România Liberă susţine însă că politica editorial a ziarului va rămâne neschimbată.

”Asta nu înseamnă că vom schimba politica editorială a ziarului. Vom continua să scriem despre afacerile politicienilor corupţi, dar şi despre abuzurile unor instituţii ale statului. Părerea noastră despre Dragnea, ca să iau doar un exemplu, rămâne aceeaşi. Este un corupt şi un mincinos, pe care îl vom taxa cu fiecare ocazie! Iar PSD, cu puţine excepţii, se comportă ca un partid de mafioţi şi nu va avea linişte câte zile vom avea noi la România liberă! Despre Tăriceanu? Un individ care a întors-o ca la Ploieşti şi a dat papionul european pe cravata roşie rusească!”, a afirmat Sabin Orcan.

”Despre DNA? O instituţie foarte necesară, dar de politicile căreia a ajuns să se îndoiască mai nou până şi vechiul ei susţinător Dan Tăpălagă. Deci nu toţi procurorii anticorupţie sunt nişte Robespierri fără pată şi prihană (Volintiru sau Negulescu sunt doar două contraexemple). Despre SRI? O instituţie foarte necesară, dar care a moştenit, peste ani, năravurile fostei Securităţi de a-şi băga nasul în vieţile noastre, ale tuturor. Sunt doar câteva dintre concepţiile noastre, ale celor care scriem în continuare la RL, care rămân neatinse de nicio restructurare. Când n-o să le mai putem exprima liber, vă promit că sunt primul care pleacă”, a continuat el.

La rândul ei, Ondine Gherguţ a scris, joi seară, pe pagina sa de Facebook, că a aflat că i-a fost reziliat contractul, iar motivul ar fi fost acela că este o apărătoare a anticorupţiei şi a DNA.

”Am fost anunţată joi că domnul director editorial Sabin Orcan mi-a reziliat contractul, iar motivul ar fi fost faptul că sunt apărătoarea anticorupţiei şi a DNA. Precizez că dl Orcan nu m-a anunţat oficial că mi-a fost întreruptă colaborarea de peste 10 ani la România Liberă”, a scris Ondine Gherguţ.

Mălin Bot a spus, joi, pentru Paginademedia.ro, că ar fi fost concediat la cererea lui Alexander Adamescu. ”De ieri seara, nu mai sunt nici redactor-şef pe online, nici jurnalist la România liberă, decizie impusă de Alexander Adamescu, fiul milionarului Dan Adamescu, peste capul tuturor, fără să am o explicaţie foarte clară. Singurul lucru ar fi că am participat, duminică, la protestul de la Timişoara, unde am ţinut şi un discurs”, a afirmat jurnalistul.

El a adăugat că nu are ce să îi reproşeze lui Sabin Orcan. ”A fost aşa cum trebuie să fie faţă de un jurnalist care scrie ce-i spune conştiinţa. A fost o decizie de tipul ori zboară ăla ori închide tot ziarul”, a mai spus Mălin Bot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.