Operele de artă care aparţin mai multor muzee ruseşti şi care au fost reţinute la începutul lunii aprilie la frontiera Finlandei au fost restituite Rusiei, a anunţat ministerul finlandez al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia Finlandei a fost luată după o consultare cu Uniunea Europeană şi adăugarea unei clauze de excepţie la sancţiuni. Clauza se referea la bunurile care au făcut obiectul unei cooperări culturale, precum lucrările de muzeu împrumutate în străinătate.

Ministrul rus al Culturii, Olga Liubimova, a salutat pe Telegram „clarificarea” adusă de Bruxelles. „Tablourile sunt pe teritoriul rus”, a confirmat sâmbătă ministerul. 

Sancţiunile actualizate pentru eliberarea de autorizaţii pentru transferul anumitor bunuri culturale către Rusia urmau să intre în vigoare pe 9 aprilie, potrivit declaraţiei Ministerului Afacerilor Externe finlandez.

Evaluat la aproape 42 de milioane de euro, transportul cu obiecte de artă a fost interceptat pe 1 şi 2 aprilie la Vaalimaa, la graniţa dintre Finlanda şi Rusia, pe drumul spre Sankt Petersburg. Poliţiştii de frontieră finlandezi au considerat că lucrările în cauză ar putea fi afectate de sancţiunile privind exportul şi transferul de bunuri de lux şi au încredinţat monitorizarea acestora Direcţiei Muzeelor ​​din Finlanda. Rusia a fost indignată miercuri de o sechestrare „perfect ilegală”.

Convoiul returnat transporta bunuri aparţinând celor mai prestigioase muzee ruseşti, inclusiv Ermitaj, Muzeul Puşkin şi Galeria Tretiakov. Operele de artă - o listă cu un număr nespecificat de picturi, sculpturi şi antichităţi - erau repatriate din Italia şi Japonia, unde fuseseră expuse. Returnarea lor vine ca urmare a conflictului cultural dintre Rusia şi aliaţii Ucrainei. 

„Reţinerea acestor lucrări, chiar dacă au fost returnate, va afecta încrederea lumii artei în sistemul internaţional de împrumut”, a observat vineri pentru New York Times, avocatul specializat în piaţa de artă Thomas C. Danziger. Cea mai mică suspiciune, oricât de mică ar fi, că o operă de artă nu poate fi returnată proprietarului ei de către instituţia primitoare ar putea fi suficientă pentru a distruge din răsputeri multe schimburi internaţionale”.

În martie, Rusia a luat decizia de a repatria opere împrumutate diferitelor ţări europene, între care Italiei, ca reacţie la măsuri similare decise de mai multe ţări europene. În schimb, Franţa a anunţat sâmbătă că reţine cel puţin două tablouri prezentate la Fundaţia Louis Vuitton în cadrul expoziţiei eveniment a Colecţiei Morozov. O pânză aparţine oligarhului rus Petr Aven, supus sancţiunilor, în timp ce al doilea face parte din colecţiilor muzeelor de Arte Frumoase de la Dnipropetrovsk, în estul Ucrainei. 

Pictura ucraineană este portretul Margaritei Kirillovna Morozova, soţia colecţionarului Mihail Morozov (1870-1903), pictat la Moscova în 1910 de Valentin Serov. Acest ulei pe pânză, confiscat „la cererea autorităţilor ucrainene”, va rămâne în posesia autorităţilor franceze „până când situaţia din ţară îi va permite returnarea în siguranţă”, scrie AFP. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.